szerző:
Eduline

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a szakképzési rendszerben a gyakorlati oktatókat a jelenleginél magasabb bérrel kellene jobban megbecsülni.

©

Parragh László a budapesti EuroSkills rendezvényen, a szakmák Európa-bajnokságán az MTI-nek elmondta, a szakmájukban sokkal jobban megfizetik a szakmai elméleti tudással rendelkező és egyben a gyakorlatot is ismerőket, mint az oktatási rendszerben. 

Ezekben az oktatókban van hivatástudat" - fogalmazott az MKIK elnöke, aki szerint a gyakorlati oktatókat érdekeltté kellene tenni abban, hogy az oktatási szférában maradjanak.

Parragh László hangsúlyozta, emellett a vállalati szférából érkező óraadókra is nagyobb figyelmet kellene szentelni, mert bár ők hivatalosan nem oktatók, viszont a reálszférában dolgoznak, és hivatástudatból készek arra, hogy az oktatási rendszerben, gyakorlati szempontok alapján órákat tartsanak.

Nagy változások várnak a szakképzésre? Parragh László szerint jön a szakképzés 4.0

Olyan oktatási rendszert kell működtetni, amelyben a lehetőségek végtelenítve vannak, átjárást biztosítanak az egyes iskolatípusok, a középfokú és a felsőoktatás, valamint egyes szakmák között - ezt mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az EuroSkills Budapest 2018 - a szakmák Európa-bajnokságának megnyitóján.

A kamara elnöke a szakképzés jövőjével kapcsolatban kiemelte, nem közömbös az sem, hogy milyen infrastruktúrával oktatnak a képzőhelyeken. Az iskolarendszer jelentős része európai színvonalú, de még mindig van felzárkózásra váró létesítmény - tette hozzá.

Parragh László arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakképzésben is a 4.0 korszak kezdődik, igazodva a legújabb ipari kihívásokhoz. A tananyagok tartalmát a mai kor elvárásaihoz kell igazítani, hangsúlyosan kell kezelni az idegennyelv tudást, a digitális ismereteket a modern kor kihívásaira tekintettel - mondta.

A szerdán kezdődött EuroSkills rendezvényen, melynek szombaton lesz az eredményhirdetése, is egyértelműen látszik, hogy bár még mindig képviselik magukat a hagyományos szakmák, hihetetlen sebességgel jönnek olyanok, amelyek pár évvel ezelőtt még nem léteztek - mondta az MKIK elnöke.

Csökkennek a gyerekek lehetőségei, esélyei - a tanárhiányról készít felmérést a Szülői Hang

A tanárhiánnyal romlik az oktatás minősége, csökkennek a gyerekek lehetőségei és esélyei is. Többek között ezeket a követkeményeket tapasztalják a szülők, akik eddig részt vettek a Szülői Hang Közösség online kutatásában. A Szülői Hang Közösség online felmérés indított a tanárhiánnyal és az oktatás minőségével kapcsolatban, aminek néhány részeredményét közölték 2200 válasz alapján.