szerző:
Eduline

Szeptember 3-án megkezdődik az új tanév, de a nyári szünet utolsó hetében is több fontos oktatási hírről számoltunk be, nyilvánosságra hozták például az új Nemzeti alaptanterv tervezetét.

Mi vár a diákokra a 2018/2019-es tanévben?

Szeptember 3-án kezdődik a tanév, de milyen változásokra kell felkészülniük a középiskolásoknak? Hogyan alakulnak az egyetemi-főiskolai felvételi és az érettségi szabályai? Mutatjuk, cikkünket itt olvashatjátok el.

Milyen lesz az új alaptanterv?

Tényleg nem minden általános iskolában lesznek biológia-, kémia- és fizikaórák, ha a jelenlegi formájában fogadja el a kormány az új Nemzeti alaptantervet. Ehelyett a három tárgyat komplexen, heti 4-5 órában oktatnák a hetedikeseknek és a nyolcadikosoknak. Kiskaput azonban hagytak a tervezet készítői: az iskolák dönthetnek úgy is, maradnak a mostani rendszernél. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

"Őszintén bocsánatot tudnak kérni azért, amit az elmúlt években az oktatással tettek?"

Önök el tudják fogadni, hogy gyermekük, unokájuk szakóráit éppen az a pedagógus tartsa, aki ráér, mert nincs szaktanár? Önök engednék, hogy a gyermekük, unokájuk veszélyes körülmények között, a lépcsőn, raktárban rohangálva tesizzen? Önök engednék, hogy a fejlesztésre szoruló gyermekük, unokájuk ne kapja meg a neki szükséges fejlesztéseket, mert nincs rá ember? Többek között ilyen kérdéseket tesz fel legutóbbi Facebook-posztjában Balatoni József, vagyis Jocó bácsi az oktatáspolitikusoknak. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

©

Az összes tanár kérdéseket kap a minisztériumtól ősszel

Az óraszámok mellett a tanárok hírlevél-feliratkozásaira, szakszervezeti és más szervezeti tagságaira, de még a Facebook-csoporttagságaira is kíváncsi a kormány abban a kérdőívben, amit idén szeptemberben terveznek szétküldeni az ország minden egyes pedagógusának - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint nem a pedagógusok Facebook-aktivitására, hanem szakmai közösségi, online aktivitására kérdeznének rá, "ez ugyanis jól mutatja szakmai motivációit. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Rossz hír az idén érettségizőknek: csak az új történelematlaszokat lehet használni

Hiába indítottak petíciót a "régi" atlaszok használatáért 11. évfolyamos középiskolások, hiába tiltakozott a szigorú szabályozás ellen az egyik tanári szervezet, a 2018-as őszi és a 2019-es tavaszi érettségin kizárólag az állami fejlesztésű, kronológiát nem tartalmazó történelematlaszt lehet majd használni. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

A diákok és a cégek is jól járnak a diákmunkával - de ezeket a szabályokat be kell tartani

Win-win szituáció - így nevezte az Eduline-nak több hallgató a diákmunkát, azzal ugyanis mind a pénzhiánnyal küzdő egyetemisták, mind a cégek jól járnak. Ám az alapvető foglalkoztatási szabályokat akkor is be kell tartani, ha valaki diákokat alkalmaz. De milyen szabályokról van szó? Utánajártunk. A teljes cikket itt olvashatjátok el.