szerző:
Eduline

Zambiában országszerte zárva tartanak az iskolák a súlyosbodó kolerajárvány miatt, amelyben a legfrissebb hivatalos adatok szerint már 61-en haltak meg. A kormány kedden egyúttal betiltotta a tömegrendezvényeket, valamint kijárási tilalmat rendelt el a főváros, Lusaka egyik nyomornegyedében, Kanyamában.

©

A súlyos hasmenéssel és hányással járó, gyors kiszáradáshoz vezető betegség szeptember végén jelent meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása szerint. Az iskolák az eredeti tervek szerint kedden újból kinyitottak volna, de ez végül nem történt meg. 

Edgar Lungu zambiai elnök korábban utasítást adott a hadseregnek, hogy segítse a kolera terjedésének megakadályozását az afrikai országban, Lusakában pedig megtiltották az utcai árusoknak, hogy dolgozzanak, ugyanis azzal vádolják őket, hogy az alapvető higiéniás szabályokat sem tartják be.

A betegség azonban az óvintézkedések ellenére is terjed. "Az elmúlt 24 órában 114 új fertőzést jelentettek, ezzel 2672-re nőtt az esetek száma. A halottaké pedig 61-re" - közölte Chitalu Chilafya egészségügyi miniszter kedden. Zambia a WHO-tól kért segítséget: kétmillió adag vakcinát a betegség ellen.

A kolera olyan súlyos kiszáradást okoz, amely folyadékpótlás nélkül pár órán belül halálos lehet. A baktérium a megfertőzött emberek ürülékével, hányásával és az ezzel szennyezett vízzel terjed, és a folyadék révén gyümölcsökön, zöldségeken is megtelepszik. 2016-ban 38 országban jelentettek kolerás eseteket, a halottak száma hozzávetőleg 100 ezer volt.

Beyoncé afroamerikai nők egyetemi tanulmányait támogatja

Beyoncé bejelentette, hogy ösztöndíjjal támogatja afroamerikai nők tanulmányait négy felsőoktatási intézményben a Lemonade című albuma megjelenésének évfordulója alkalmából. A Formation Scholars Award elnevezésű ösztöndíjat a bostoni Berklee Zeneművészeti Főiskola, a New York-i Parsons Tervezőiskola, valamint a washingtoni Howard Egyetem és az atlantai Spelman Főiskola afroamerikai hallgatónői kaphatják meg.