szerző:
Eduline

"A dolog úgy marhaság, ahogy van" - így reagált az iskolai honvédelmi intézkedési tervek készítésére Vekerdy Tamás pszichológus.

©

Vekerdy Tamást a Lánchíd Rádió kérdezte a terrorellenes intézkedési tervről, amelyet az óvodáknak és az iskoláknak júniusig kell elkészíteniük. Össze kell írniuk többek között azt, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának. Az iskoláknak kiküldött minisztériumi levél szerint a potenciális terrorveszély miatt van rá szükség.

A pszichológus szerint ennek szerinte nincs semmi értelme, csak a gyerekek zargatása, akik közül néhányan örülhetnek, hogy lóghatnak egy-egy óráról.

Vekerdy Tamás ostoba propagandafogásnak minősítette a lépést, és hozzátette: értelmetlen abajgatni ezzel a gyerekeket, nem létező dologgal küzdünk, nem a gyerekek védelméről van szó – tette hozzá.

Még ne kezdjék el kidolgozni a honvédelmi tervet - erre kéri az igazgatókat a CKP

Az összes magyarországi közoktatási intézmény vezetőjének levelet küldött a Civil Közoktatási Platform (CKP), amely arra kéri az igazgatókat, még ne kezdjenek bele a honvédelmi intézkedési terv kidolgozásába, inkább jelezzék fenntartásaikat a tankerületnek, a fenntartónak, az Oktatási Hivatalnak és a minisztériumnak.

Az állásukkal játszanak azok a tanárok, akik nemet mondanak a honvédelmi intézkedési tervre

Lelkiismereti okokból pedagógusok és iskolaigazgatók is megtagadhatják a közreműködést a honvédelmi intézkedési terv (HIT) végrehajtásában. De ennek komoly következményei lehetnek, elveszíthetik az állásukat. Ahogy arról korábban beszámoltunk, terrorellenes intézkedési tervet kér a kormány az óvodáktól és az iskoláktól. Az intézményeknek júniusig kell összeírniuk, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának.