szerző:
Eduline

Nemcsak ötvenezer forintos bírságokat szabott ki a rendőrség a korábbi diáktüntetések utáni utcai vonulásokért, volt, aki hetvenezres büntetésről kapott határozatot. A TASZ-nál eddig 15 szülő és diák jelentkezett jogi segítségért - adta hírül az ATV.

©

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a rendőrség a KRESZ megsértése miatt diákokat és a demonstrációról tudósító újságírókat bírságolt meg a február 23-i diáktüntetés után, egy kisebb csoport ugyanis tovább vonult Budapesten, az úttesten.

Az ATV szerint a diákok többsége 50 ezer forintos bírságot kapott, de volt, akit hetvenezerre büntetett a rendőrség. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza azt javasolja az érintett fiataloknak, hogy kérjenek meghallgatást a rendőrségtől.

Eddig 15 szülő és diák jelentkezett a szervezetnél jogi segítségért. A TASZ szerint a rendőrség nem mérlegelt minden szempontot a bírság kiszabása előtt. Egyrészt nem történt semmi a tüntetések után, ami veszélyes lett volna a társadalomra. Másrészt az állampolgárok gyülekezési joga nem szűnik meg egy demonstráció berekesztésével. Akár újabb, úgynevezett spontán tüntetés is indulhat egy bejelentett demonstráció után.

Megbírságolt diáktüntetők: már kétmillió forintot dobtak össze az emberek

Néhány nap alatt kétmillió forint érkezett a Diákvagyok Mozgalom felhívására, a pénzből a február 23-i tüntetés után igazoltatott diákok és újságírók bírságát fizetik majd ki. Ahogy arról korábban beszámoltunk, szabálysértési ügyben kapott idézést a rendőrségtől a február 23-i diáktüntetés néhány résztvevője, akik a demonstráció hivatalos lezárása után folytatták a tüntetést, az úttesten vonultak.