szerző:
MTI

Ujjlenyomat-azonosító beléptető rendszer felszerelését tervezi Romániában egy iskola vezetősége, hogy csökkentse az...

Ujjlenyomat-azonosító beléptető rendszer felszerelését tervezi Romániában egy iskola vezetősége, hogy csökkentse az igazolatlan hiányzások számát. Az intézkedést a szatmárnémeti Balcescu-Petőfi Általános Iskola vezetősége tervezi.

©

Cristian Pop, a vegyes tannyelvű oktatási intézmény igazgatója a Krónika című napilapnak elmondta, hogy nem a teljes ujjlenyomat vizsgálata alapján működik az általuk kinézett rendszer, mindössze az ujjbegy néhány részének jellegzetességeit rögzíti. Az adatokat bizalmasan kezelik, így nem élhet vissza velük senki – fűzte hozzá az igazgató.

A végső döntést az iskola vezetőtanácsának kell meghoznia a szülők véleményének figyelembe vételével. Az önkormányzatnak fenntartásai vannak a berendezéssel kapcsolatban, elsősorban anyagi szempontok miatt kifogásolják a költséges beruházást. Kereskényi Gábor alpolgármester szerint elsősorban az önkormányzatnak és az iskolának kell kigazdálkodnia a pénzt, ugyanis a román oktatási minisztérium nem járul hozzá ebben az esetben a költségekhez. Mint mondta, a lehető legolcsóbb megoldást választják majd, hiszen először a középiskolákban próbálják szigorítani a ki- és belépést.

A román oktatási minisztérium az idéntől hadat üzent az iskolai hiányzásoknak. Daniel Funeriu oktatási miniszter radikálisan szeretné csökkenteni a hiányzások számát, és ezért már a tanév elején felkért valamennyi iskolát, hogy szigorúan ellenőrizze a diákok jelenlétét.