szerző:
Eduline

A sok fenntartóváltás és a Klik adminisztrációja nem hagyott nyugtot az iskoláknak: 4 év alatt 7 leltározást kellett elvégezni egyes helyeken.

©

A kormány oktatási átalakításai 2013-ban kezdődtek, ennek jegyében rendezni kellett az önkormányzati iskolák helyzetét, ugyanis elő kellett készíteni a terepet az akkor létrejövő Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik), hogy átvegye az iskolákat. Az átmenet természetes velejárója, hogy megnövekszik egy időre az adminisztráció, ám a Klikről néhány év távlatában már nem kell bemutatni, hogy túlzásba vitték az adminisztrációt.

Egy iskolaigazgató panasza jutott el az Eduline-hoz:

1. Leltároztunk 2013 nyarán, amikor a GAMESZ [önkormányzati Gazdasági Működtető-Ellátó Szervezet] vette át az iskolák működtetését, hiszen addig az iskolák függetlenek voltak és a törvény, valamint a saját szabályzatuk szerint leltároztak,
2. leltároztunk 2013 decemberében, amikor a KLIK vette át az iskolák fenntartását (eszközök, szerződések, közüzemi számlák stb.) ekkortól vált el a működtetés és a fenntartás és
3. a működtető önkormányzati szolgáltató szintén leltározott minket, természetesen mindegyik leltár más szisztéma szerint, hogy egyik se legyen kompatibilis a másikkal,
4. leltároztunk kis értékű és nagy értékű eszközöket 2016 őszén az önkormányzati szolgáltató/GAMESZ előírása miatt
5. leltározunk most, mert (2017. január 1-től) mielőtt a kerületgazda átad minket a teljhatalmú Tankerületnek (aki már fenntartó és működtető is egyben) kíváncsi, hogy mindenünk megvan-e mielőtt átad a tankerületnek.
6. Közben még januárban kellett leltározni csak azt az eszközállományt, amit 2013-óta a régi KLIK-es tankerület vásárolt az iskoláknak.
7. És várjuk, hogy az új Tankerület mikor fogja kérni, hogy most aztán a teljes eszközállományt (taneszközök, bútorok és minden) szeretné látni egyben, persze más féle leltári íveken.

Mint arról kedden beszámoltunk, a Klebelsberg Központ most a sítáborok kapcsán kért gyors, egyben furcsa adatszolgáltatást az iskoláktól, ugyanis nem derül ki, hogy mihez kezdhetnek például olyan információkkal, hogy az iskola pedagógiai programjának része-e egy sítábor:

Értelmetlen kérdésekkel bombázta a Klik az igazgatókat a sítáborokról

Alig egy óra válaszadási időt kaptak az intézményvezetők. Az eltelt évek során számos alkalommal kért rendkívül rövid időn belül adatszolgáltatást a Klebelsberg Központ, előfordult például, hogy a "migráns" tanulókról kellett információkat kiadniuk. A szombatra virradó éjjel történt veronai buszbaleset ismét egy váratlan, furcsa és értelmetlennek tűnő adatkérést eredményezett a Klik részéről - tudta meg az Eduline.