szerző:
Eduline

Meddig kell feltölteni az e-portfóliót? Készíthetnek-e egyszerűsített portfóliót azok a pedagógusok, akik a 2015-ös minősítési eljárásra jelentkeztek? Hány hónap alatt lehet összeállítani a portfóliót? Íme a legfontosabb kérdések és válaszok.

Kik vehetnek részt a 2015-ös minősítési eljárásban?

Azok a tanárok jelentkezhettek április 30-ig a 2015-ös minősítési eljárásra, akiknek legalább nyolc év szakmai gyakorlatuk és szakvizsgájuk van, vagy szakvizsgát nem tettek, de több mint harminc éve tanítanak. A menetrend minden évben ugyanaz lesz, erről bővebben itt olvashattok. Az idén több mint 18 ezer tanárnak kell elkészíteni a portfóliót, ők, ha megfelelnek, 2016-tól léphetnek a "pedagógus II" kategóriába, és a fizetésük is emelkedik.

Meddig kell feltölteni a portfóliót?

A feltöltés határideje november 30.

Lehet egyszerűsített portfóliót készíteni?

Sajnos nem. A 2014-es eljárásban elég volt az egyszerűsített változat, mostantól viszont már csak a teljes változatot fogadják el.

©

Mennyi idei tart az elkészítése?

Az Oktatási Hivatal hivatalos útmutatója szerint több hónapba telik. Az alábbi táblázatokban a négy, illetve hat hónapos menetrendet olvashatjátok.

©

Milyen dokumentumok kellenek hozzá?

A nevelő-oktató munka bemutatásához legalább tíz óraterv, csoportprofil, tanulói munkák, fényképek, projektfeladatok dokumentumai és egyéb kapcsolódó anyagok. Emellett 3-5 szabadon választható dokumentumot is csatolni kell, ami szinte bármi lehet, például egy óráról készült videó és annak elemzése, a kompetenciamérés eredményeinek ismertetése és elemzése, egy tréning dokumentumai, saját készítésű tananyag bemutatása, osztályfőnököknek osztályprofil vagy osztályfőnöki munkaterv.

Ezen kívül az egyéb, nem tanórai tevékenységekről is be kell számolni, például szakmai szervezeti vagy bizottsági tagságról, önálló alkotói vagy művészeti tevékenységről, valamint készíteni kell egy 3-5 oldalas önértékelést a szakmai életútról. A kritériumokról itt olvashattok bővebben.

Az értékelésnél nem veszik majd figyelembe, de fel kell tölteni egy szakmai önéletrajzot és az intézmény rövid, kb. egy oldalas bemutatását is. Természetesen csatolni kell egy eredetiségnyilatkozatot is, ennek a mintáját közzétette az Oktatási Hivatal.

Milyennek kell lennie?

Először is érdemes elolvasni az Oktatási Hivatal előbb említett útmutatóját, az egész rendszerről és a portfólió ajánlott tartalmáról is találhattok benne hasznos információkat. Ezen kívül Petróczi Gábor tanügyigazgatási szakértő oldalát, a Prizma Pedagógiai Szakmai Szolgáltató honlapját és ezt a portfólióról szóló blogot is ajánljuk - tanácsokat, óravázlatmintákat, tematikus terveket, felzárkóztatási terveket is találhattok.

Mi történik a portfólió feltöltése után?

Az e-portfólió elkészítése után meg is kell védenetek azt, erről bővebben itt olvashattok. Óralátogatás is lesz, a tanfelügyeletről szóló cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!