szerző:
Kiss Bori-Czervan Andrea

Körülbelül ezren vettek részt szombaton az "Őszi nagytakarítás az oktatásban" nevű tüntetésen, amelyet a Hívatlanul Hálózat szervezett többek között az iskolák államosítása, az iskolarendőrség bevezetése, a kényszernyugdíjazás és a központi tanterv ellen tiltakozva. A megmozdulás vége után a Hallgatói Hálózat vezetésével körülbelül százan a Lánchídhoz vonultak, majd feloszlottak.

A tüntetés nem hivatalos része a Lánchíd pesti hídfőjénél ért véget
©

Az eduline tudósítója szerint körülbelül ezren voltak a tüntetésen, főleg tanárok és szülők. Az eseményhez csatlakozott a Hallgatói, az Oktatói és a Középiskolai Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért és a Magyartanárok Egyesület, a szervezők szerint tüntettek Pécsen, Esztergomban, Szegeden, Sopronban és Egerben is.

"Demokratikus iskolákra van szükség"

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épülete előtt Lázár Júlia, az esemény főszervezője azt mondta: "azért vagyunk itt, hogy megállítsuk a köznevelési törvény okozta rombolást az oktatásban". "Az állam szolgál minket es nem mi az államot: személyközpontú, élhető, autonóm iskolákat akarunk, és nem hihetjük, hogy rendőr teremthet rendet az iskolákban" - tette hozzá. A szervező szerint az új törvény nem biztosítja a gyermekek kibontakozását, pedig "mindannyiukban van tehetség, csak másmilyen". A felsőoktatással kapcsolatban elmondta: "a világra kitekintő, gondolkodó embereket nevelő egyetemekre van szükség".

Lázár Júlia, az esemény főszervezője
©

Lázár után Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke beszédében úgy fogalmazott: "Nem szeretem ezt az utcát és ezt az épületet. Ronda, hideg, a benne levő emberek is hidegek, olyanok, amilyenné az iskolákat akarják tenni". Mendrey szerint a problémák megoldásához "civil oktatási kerekasztal" létrehozására lenne szükség.

"Olyan közoktatási rendszert akarunk, ahol senkinek sem kell befognia a száját, azoknak sem akik nem értenek egyet. Demokratikus a rendszer, ha mindenki eredményes tudást kap, megalkuvás nélkül" - mondta Loránd Ferenc, az Országos Köznevelési Tanács volt elnöke.

©

A bojkottól sem riadnának vissza

Salamon Eszter, az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete (ESZME) és a European Parents Association (EPA) képviselője azt mondta: "a tanárok felelőssége, hogy felemelik-e a szavukat a rendszer abszurditása ellen: a 2014-15-is tanévnek mar egészen más keretek között kell megkezdődnie". Salamon felvetette egy pedagógussztrájk lehetőségét is, sőt, "fel kell készülni az iskolák teljes bojkottjára is" - tette hozzá. Dánia példáját hozta fel, ahol egy nagyobb szabású sztrájkkal sikerült nyomást gyakorolni, habár ott kisebbek voltak a problémák - mondta. "Remélem a következő pedagógus-világnapon már lesz mit ünnepelnünk" - zárta beszédét. Sztrájk előszítéséről döntött a PDSZ, a minisztérium nem érti, miért: erről itt olvashattok.

Koller Erik, a tanárok képviselője az iskolák felszereltségének hiányosságairól beszélt. Elvették az iskolák működéséhez szükséges pénzt. Miért beszélünk interaktív tábláról, ha a takarítónőnek is a saját pénzéből kell megvennie a hipót?" - tette fel a kérdést, hozzátéve: "a fénymásolópapír egyenesen sci-fi".

©

"A szegény családok gyerekei sokszor még az érettségiig sem jutnak el, többek között a tankötelezettség korhatárának 16 évre való csökkentése miatt. Az eddig is túlhajszolt és alulfizetett tanárok meg rosszabb helyzetbe kerülnek, és a központosítás miatt még a döntési szabadságukat is elvesztik. Azt várják a tanárokról, hogy tanító-gépekké váljanak" - mondta Kiss Soma Ábrahám, a Hallgatói Hálózat aktivistája, aki azt tanácsolta a kormánynak: valamelyik skandináv országról vegyenek példát, és ne Kambodzsáról. "Ez még csak a kezdet!" - zárta a beszédet, mire a tömeg is ennek skandálásába kezdett.

HaHa: "folytatjuk a tüntetéseket"

A tüntetés fél hat után pár perccel - miután újra elénekelték a Szabadságkórust Verdi Nabuccójából - hivatalosan véget ért, a Hallgatói Hálózat aktivistái azonban "Gyertek velünk!" kiáltásokkal hívták a tömeget. Először nem tudták eldönteni, merre menjenek, végül rendőri kísérettel körülbelül százan - diákok és tanárok vegyesen - a Báthory utcán keresztül a Bajcsy-Zsilinszky útra, a Deák térre majd a József Attila utcán keresztül a Lánchíd pesti hídfőjéhez vonultak. Közben azt skandálták: "Oktatást, ne agymosást!", "Semmit rólunk, nélkülünk!" és "Aki dudál, velünk van!"

Az egyik aktivista az eduline tudósítójának azt mondta: a Lánchídra, majd a budai Várba akarnak menni. A pesti hídfőnél fórumot tartottak. Az idősebb korosztály nem szeretett volna továbbmenni, így végül az ötven fős tömeg úgy döntött: hazamennek.

A Hallgatói Hálózat egyik aktivistája azt mondta: megint itt az ideje, hogy utcára vonuljanak, mert "meg kell állítani a kormány ámokfutását". "Szeretnénk meglovagolni ezt az áramlatot, és együttműködni a közoktatás terén felbukkant szervezetekkel, amelyek a valós problémák ellen akarnak tenni. A felsőoktatásban sajnos sokszor eltussolják a dolgokat. Itt az ideje, hogy folytassuk a téli tüntetéseket" - tette hozzá az eduline tudósítójának kérdésére.

©

"Hej, te seprűcske"

A budapesti tiltakozók a Bazilika előtt gyülekeztek. Itt a szervező köszöntő beszédében elmondta: az új köznevelési törvény, az iskolák államosítása és az új tantervek miatt másfél millió gyermek családja van gondban. Ezután Molnár Péter slam poetryt adott elő - az egyik vers az iskolai szegregáció ellen íródott -, majd a résztvevők közösen elénekelték a Szabadságkórust Verdi Nabuccójából. A transzparenseken az áll: "A gyerek nem bűnöző, a szülő nem gyerek","Heti öt tesióra négy négyzetméteren". A tüntetésről további fotókat találtok a hvg.hu Nagyítás rovatában.

©

A tüntetők fél négykor indultak el az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Szalay utcai épülete felé: a Nádor utcában egy szemeteszsákból, seprűből és láthatósági mellényből összeállított "szobrot" helyeztek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) ajtaja elé, majd továbbhaladva el is vitték onnan. A "szobor" hátoldalán az áll: "Életpályamodell", a szemeteszsákról pedig egy "Köznevelési törvény" feliratú szalag lóg.

A tüntetők menet közben azt skandálták: "Szabad ország, szabad iskola!", "Szabad ország, szabad egyetem!", Nem tűrjük!", "Itt van az ősz, itt van újra, Hoffmann Rózsa, menj a búsba", de elénekelték a Bunkócska című szovjet indulót  is, "Hej, te bunkócska, te drága" helyett "Hej, te seprűcske, te drága" refrénnel. A menet fél öt előtt pár perccel érkezett az Emmi elé, ahol a szokásos rigmusokat lehetett hallani: "Menjünk be!", "Gyertek ki!" és "Semmit rólunk, nélkülünk!".

A szobrot is "befogták"
©

"Elfojtják a diákok kreativitását"

Az eduline tudósítójának egy házaspár azt mondta: szülőként és tanárként is kint vannak, mert felháborítja őket az elmúlt három év, az "oktatás színvonalának leépítése". Szerintük a kormány azt hangoztatja, hogy a tanárokat csak a pénz érdekli, ők azonban leginkább a gyerekek miatt aggódnak, akiknek a kreativitását "elfojtja a túlzottan behatárolt rendszer" - a diákoktól nem lehet azt kérni, hogy délután négyig üljenek az iskolában, és hatalmas mennyiségű tényanyagot tanuljanak meg.

A tüntetés kezdete a Bazilika előtt
©
Molnár Péter slam poetryt ad elő
©

Közben Szegeden

Az Átlátszó Oktatás szerint Szegeden körülbelül ötvenen voltak: Erdélyi Eszter középiskolai tanár arról beszélt, hogy a pedagógusok félnek: elveszítik az állásukat, az alapvető problémákat pedig nem lehet pártízezres fizetésemeléssel megoldani. A pedagógus-életpályamodellel járó új bérezési rendszer következtében volt, akinek még csökkent is a fizetése - őket az emberierőforrás-miniszter ígérete szerint novemberben kompenzálják, szeptemberig visszamenően. Az életpályamodellről itt olvashattok részletesen.

Mi ellen tiltakoznak?

"Tiltakozunk: az iskolák központosítása ellen; az esélyteremtő, alternatív iskolák ellehetetlenítése ellen; mindenfajta kirekesztés és szegregáció ellen; a politikai, ideológiai megfontolások alapján kialakított központi tanterv ellen; a tudós kollégák korai kényszernyugdíjaztatása és a felsőoktatás elsorvasztása ellen; a szülői és diákjogok korlátozása ellen; a hatástanulmányok és a szakma megkérdezése nélkül végrehajtott valamennyi átalakítás ellen" - írják a tüntetés szervezői a Facebook-eseménybenA hálózat a Hívatlanul Facebook-csoportból nőtt ki, amelynek jelenleg több mint ötezer tagja van: róluk itt olvashattok részletesen.

A Hívatlanul Hálózat "követeli a diákok rendőri felügyeletének azonnali megszüntetését", a 3 éves kortól kötelező óvodáztatás felszámolását, a 18 éves korig tartó tankötelezettség visszaállítását". Az új Nemzeti Alaptanterv alapján összeállított, az idei tanévtől felmenő rendszerben bevezetendő kerettantervek része többek között a kötelező hit- vagy erkölcstan is: az összes ezzel kapcsolatos cikkünket itt találjátok. Az iskolarendőrségről itt olvashattok.

A tüntetés szervezői emellett követelik "a pedagógusok munkaterheinek visszaállítását a korábbi szintre nem csak azért, mert a jelenlegi plusz terhek sok esetben burkolt bércsökkentést jelentenek, hanem azért is, mert értelmetlen, sőt kontraproduktív kötelezően megszabni az iskola épületében eltöltött időt". A szeptember 1-jén bevezetett pedagógus-életpályamodell alapján a tanárok kötött munkaideje 22-ről 32 órára nőtt: a részleteket itt olvashatjátok.

Követelik továbbá "a kierőszakolt és antidemokratikus Pedagógus Kar azonnali felszámolását, amely lehetővé tenné, hogy az oktatási kormányzat a szakmai döntések előtt ne egyeztessen a független szakmai műhelyekkel, civil szervezetekkel, és amelynek adatbázisába való automatikus felvétel sérti a személyiségi jogokat", illetve "az iskolai autonómia és a tanszabadság haladéktalan visszaállítását". A Nemzeti Pedagógus Kar 2014-ben alakul meg, de már idén szeptembertől minden állami és önkormányzati fenntartású iskolában dolgozó tanár automatikusan a tagjává vált. A részleteket itt találjátok.

A Hallgatói Hálózat már a tüntetés előtt is akciózott

A Hallgatói Hálózat két nem szokványos helyen elhelyezett molinóval hirdette az eseményt: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) ajtajára egy "WE DON'T NEED YOUR EDUCATION!" feliratú táblát erősítettek, és felmásztak a Lánchídra is. A Puszi együttes pedig a Pedagógus életpályamodell című számmal "készült".

©
©

A szakszervezetek szerint nem túl rózsás a helyzet

A tanárok "újra megbecsült értelmiségi polgárai lesznek a hazának, akikre felnéznek a gyerekek és a szülők" - fogalmazott Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár a pedagógusok világnapja alkalmából írt köszöntőjében az új pedagógus-életpályamodellel kapcsolatban. A szeptember 1-jével bevezetett új bérezési és előmeneteli rendszer következtében a tanárok kötött munkaideje 22-ről 32 órára nőtt. Bár alapbérük átlagosan 34 százalékkal emelkedett, a túlóra- és helyettesítési díj, illetve egyes pótlékok kivezetése miatt van, akinek több tízezerrel forinttal csökkent a fizetése - az emberierőforrás-miniszter ígérete szerint őket novemberben kompenzálják, szeptemberig visszamenően.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) "szemfényvesztésnek" tartja az életpályamodellt, mivel a munkaterhelések növekedése "eltünteti" a "részlegesen megvalósított" pedagógus-béremelést. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint már most látszik a "hatalmi diktátummal", kapkodva bevezetett köznevelési törvény kedvezőtlen hatása. A két szervezet közleményét itt olvashatjátok. Közben az államtitkárság kezdeményezésére létrejött a pedagógus monitoring bizottság, amelynek feladata "a félreértésekből adódó esetleges problémák hatékony és gyors megoldásának" segítése lesz - a bizottság tagja a Pedagógusok Szakszervezete is. A részleteket itt találjátok.

Így kezdődött a tanév
Mi változott a 2013/14-es tanévben? A diákoknak és szülőknek szóló összefoglalónkat itt, a tanároknak készült "túlélőcsomagot" pedig itt találjátok. Az iskolakezdéssel kapcsolatos összes cikkünket itt olvashatjátok.