szerző:
Eduline

Nyílt levélben kéri a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a nemzeti pedagóguskar hétvégén tartandó közgyűlésének résztvevőit, hogy utasítsák el az etikai kódexet.

©

„Önök olyan feladat előtt állnak, melynek teljesítése meghatározó változást okoz a magyar közoktatás – egyébként is – borús horizontján” – kezdte levelét Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke. „A nemzeti köznevelési törvény által jogszabályilag létrehozott Nemzeti Pedagóguskar olyan jogosítványokkal rendelkezik, melyek gyakorlására éppen azok nem adtak felhatalmazást, akikről, és akiknek szólnak a rendelkezések, szabályozók” – állt a levélben.

Úgy fogalmazott: a megalkotói által legnagyobb jóindulattal létrehozott etikai kódex a pedagógus társadalom heves ellenérzéseit váltotta ki. Az ennek hatására történt módosítások ugyan tompít(hat)nak a leginkább kifogásolt passzusokon, a kódex egészének tartalmát, szellemiségét, megítélését azonban nem módosítják - írta.

További hasznos infók

„A tanárokat nem kell erkölcsileg is rendszabályozni” – tiltakoznak az etikai kódex ellen

"Besúgórendszert akarnak építeni" - tiltakoznak a tanárok a PÖCS ellen

„Nem tudnak mit kezdeni” azzal, hogy a tanárok nem akarják az etikai kódexet

A hazánkban érvényes jogrend - az élet minden területén - körültekintően gondoskodik a kötelezettségek teljesítésének számon kérhetőségéről, s a jogok érvényesülésnek feltételeiről. Nincs ez másképp a közoktatás területén sem. Indokolatlan a szabályok duplikálása, felülírása - mutatott rá a szakszervezeti vezető.

Gyakorló pedagógusként, a PDSZ elnökeként, arra kérte a levélben a résztvevőket, hogy ne legyen "póráz" a mindenkori kormányzat kezében, s ne rakjanak "szájkosarat" a saját fejükre. Az etikai kódex elvetését kérte - a PDSZ-hez hasonlóan - nyílt levélben november 4-én a Pedagógusok Szakszervezete is. A kódex a nemzeti pedagóguskar november 14-ei küldöttgyűlésének napirendjén szerepel.