szerző:
Eduline

Új kötelező tantárgy bevezetését javasolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely száznyolcvan pontos javaslatcsomagot dolgozott ki az ország versenyképességének javításáról.

©

"Középiskolai tantárgyi reformot" végrehajtása - többek között ilyen lépésre lenne szükség a középiskolákban a Magyar Nemzeti Bank szerint - derül ki az MNB 180 pontos javaslatcsomagjából. Jó lépésnek tartanák például a kötelező tananyag felülvizsgálatát és a fakultációk szerepének növelését, bevezetnék a kompetencia alapú középiskolai felvételi tesztet, a programozást pedig a matematikaoktatásba integrálnák.

Fontos javaslat, hogy új kötelező tantárgyat vezetnének be: a diákok alapvető jogi, gazdasági, társadalmi és pszichológiai ismereteket szereznének.

A pénzügyi ismeretek oktatásának javaslata már korábban is előkerült, a pénzügyi tudatosság fejlesztését célzó, márciusban közzétett stratégiában is szerepel, hogy a pénzügyi ismereteket kötelező tartalomként fogják oktatni a 7-10. évfolyamon. A stratégia arra is kitért, hogy a 3-6. évfolyam „tantárgyi tartalmaiban” meg kötelező lesz a pénzügyi nevelés megjelenése, a matematikaórákon pedig növelni kell a „háztartási/pénzügyi” problémákhoz kapcsolódó pénzügyi matematikai feladatok arányát.

Kevés helyen oktatnak pénzügyi ismereteket

Pénzügyi  ismereteket jelenleg csak a szakgimnáziumokban oktatnak külön tanórákon, kötelező tantárgyként, más iskolákban – elvileg – a közismereti órákon jelenik meg a téma, de az intézmények úgy is dönthetnek, hogy a szabad órakeretből szakítanak ki heti 45 percet a pénzügyi ismeretek tanítására.

Az NGM szerint azonban kevés helyen döntenek így, „az eddigi tapasztalatok alapján csak elszórtan (a diákok 10%-át elérő mértékben) jelent meg az iskolai gyakorlatban a szabadon választható órakeret terhére a pénzügyi-gazdasági ismeretek oktatása, melynek fő oka a megfelelő tankönyvek és a képzett tanárok és a képzések hiánya” - írják.

Így tanulnak majd pénzügyet az ötödikes és hatodikos iskolások

Szeptembertől a pénzügyi tudatosságot erősítő feladatok is bekerülnek az általános iskola 5. és 6. osztálya számára készült matematika munkafüzetekbe, a példákat a Pénziránytű Alapítvány dolgozta ki - mondta Szolnokiné Pap Judit, az alapítvány vezető kommunikációs szakértője kedden az M1 aktuális csatornán.