szerző:
Eduline

Egy kelet-magyarországi város hátrányos helyzetű fiataljaival foglalkoznak, egész családokat patronálnak, a gyerekeket tanítgatják, de az élet lehető legtöbb területén segítenek nekik. A 16 patrónus munkáját a helyi nemzetiségi önkormányzat is támogatja.

„Mintha nem is egy országban élnének a mélyszegénységben élők és a középosztálybeliek" – kezdi beszámolóját a hvg.hu-nak az egyik ötletgazda, aki 16 társával szegény családok felkarolását kezdte meg egy évvel ezelőtt.

©

A segítők a kisebbségi önkormányzat segítségével vették fel a kapcsolatot a családokkal. Azóta akár anyagilag is segítik őket, ügyeket intéznek nekik, a gyerekeket pedig korrepetálják.

„Nekem két kamasz patronált gyerekem van, ők nem egy család, hanem inkább egy pár” – mesélte a lapnak az egyik patrónus. Most abban próbál nekik segíteni, hogy elvégezzék az iskolát. A fiú középiskolába, a lány még általánosba jár. Abban is segít neki a patrónus, hogy a szabadidejüket is kreatívan tölthessék, a lány rajzolni tanul, a fiúnak pedig a gitároktatását sikerült megoldani.

Az egyik nagyon szegény családban egy különösen tehetsége kislány él, anyagi helyzetük ellenére a harmadikos gyerek osztálya legjobb tanulója. Mellé sikerült a patrónusok segítségével tehetséggondozó szakembert keríteni.

És hogy mi a céljuk a családok megsegítésén kívül? Az egyik ötletgazda szerint „ha személyes kapcsolatba kerülnének ezekkel a családokkal a magasabb státuszú családok, biztos, hogy nem lennének ilyen erősek az előítéletek”.