szerző:
Eduline

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete úgy látja, hogy a kormány a szakgimnáziumi képzés átalakításával csak a kiműveletlen emberfők tömeges „előállítását" végezné.

A szakképzés átalakításának nyilvánosságra került változata kíméletlen precizitással illeszkedik a nemzeti együttműködés rendszerének köznevelési modelljébe

- írja a PDSZ csütörtök délutáni közleménye. Mint kiderült, a kormány alaposan csökkentené a természettudományi tágyak óraszámát, minden iskolában az kapna hangsúlyt, amely a kormány szerint a középiskolai szakképzéshez igazodik. Első ízben a földrajztanárok háborodtak fel a hír hallattán: például egy hiányszakmának számító gépész tanuló nem találkozna földrajzzal, így a szaktanárok foglalkoztatása is feleslegessé válna.

©

Eltűnhetnek a szakgimnáziumokból az általános műveltséget megalapozó tárgyak, így a fizika, a kémia, a biológia és a földrajz.

Nem egyszerűen az állásaikat féltik, hanem az így elveszett tudást is. Ennek következtében beszűkülnének az átjárhatósági lehetőségek a közoktatásban, aki 13-14 éves korában kiválaszt magának egy szakmát, az sokkal nehezebb körülmények között tud utána változtatni, azaz kényszerpályára kerülhet. Sokan az érettségi idején változtatnak, miután elvégznek egy reál beállítottságú szakközépiskolát, a diáknak még érdemi lehetősége volt a humán tárgyaiból készülni az érettségire, így az egyetemet már egy más tudományterületen kezdhette meg.

A PDSZ régóta tudni véli, hogy a kormány "tudatosan és erőszakosan" szűkíti a felsőfokú végzettséghez jutás lehetőségét.  Szerintük ismét hatásvizsgálat nélkül, kizárólag lobbi és prior politikai érdekeket szolgál a kormány. A pesszimistább forgatókönyvük szerint motiválatlan, csalódott – a mindenkori hatalomnak kiszolgáltatott – munkanélküli tömegek közmunkás létbe kényszerülése jellemezheti hazánk közép és hosszú távú munkaerő-piaci kilátásait.

A PDSZ közeléményében követeli az átalakítás azonnali felfüggesztését, s a szakmai alapon nyugvó egyeztető tárgyalások azonnali megkezdését. Leszögezik, hogy ennek színtere azonban nem lehet az általuk "illegitimnek tartott" Köznevelési kerekasztal.