szerző:
Eduline

A következő hét évben nem várható, hogy a nyugdíjba vonulás miatt magasabb létszámban lenne szükség pedagógus-utánpótlásra. Ennyi idő alatt erre fel lehet készülni a probléma megoldására - mondta Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, aki szerint nincs országos tanárhiány.

©

"Az nagyon jó, hogy működnek már a tanulmányi nyilvántartások, amelyek segítségével pontosan látjuk, hol és milyen szaktanárban van hiány, mikor megy valaki nyugdíjba, mennyi fiatal van a pályán stb. Ennek alapján készítjük a stratégiát az Emmivel közösen. Folyamatosan vizsgáljuk azt is, hogy a hallgatók közül hányan szerzik meg a tanári diplomát, hányan maradnak a pályán. Jó jel, hogy a pedagógus életpályamodell és béremelés hatására az elmúlt években jelentősen, harminc százalékkal emelkedett a pedagógus hallgatók száma" - mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

Hajnal Gabriella szerint nyáron nincs értelme az üres tanári álláshelyek számáról beszélni. "Teljesen természetes a fluktuáció, betöltetlen álláshelyek vannak, de nincs országos pedagógushiány" - szögezte le.

"Nem mondhatom, hogy mindenütt minden tanár meglesz, mert nem lenne igaz. De ez minden évben így van. Azt viszont kijelenthetem, hogy bár tavaly is voltak néhány helyen betöltetlen állások, a tankerületek megoldották a problémát. A tankerületi központokon belüli és a tankerületek közötti együttműködés segítségével biztosított mindenhol a szakos ellátottság. Egyébként sokszor úgy jön ki egy-két státusznyi hiány, hogy pár óra van minden tantárgyból. Két óra történelemre, három óra matematikára, egy óra fizikára nem lehet tanárt felvenni, nincsenek hat-nyolc szakos tanárok. Ezeken a helyeken óraadókkal, vagy túlórákkal lehet csak megoldani az ellátást, ez korábban is így volt" - magyarázta, hozzátéve, hogy gyógypedagógusból is többet vettünk fel az idén és az elmúlt években, mint korábban, kétszázhat Klebelsberg-ösztöndíjas gyógypedagógus hallgató van jelenleg, ami szerinte nem rossz eredmény.

Nincs pedagógushiány? Megint megjelentek a tanári álláshirdetések a Jófogáson

Ismét megjelentek a tanári álláshirdetések az apróhirdetési oldalakon - alig pár hét van hátra a tanévkezdésig, de még mindig sok iskola keres pedagógusokat. Már az ország legnagyobb apróhirdetési oldalán, a Jófogáson is keresnek tanárokat egyes közoktatási intézmények.