szerző:
Eduline

Tegnap kikerült az EMMI oldalára egy megállapodás tervezet, melyet a Pedagógusok Sztrájkbizottságának nyújtanak be. Nem olyan meglepőek azok a pontok, amikben engedne a kormány, de a 25 pontos követeléseket a konkrétumok nem fedik teljesen. Ráadásul több fontos követelésre nem adott konkrét ígéretet a tárca. Nem is hatotta meg a PSZ-t a tervezet, már mérik a sztrájkkészültséget.

©

Mint írják, a „felek egyetértenek abban, hogy szükséges a Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek átfogó felülvizsgálata, a megtanítandó lexikális tananyag érezhető csökkentése, az alapkompetencia-fejlesztés – az intézménytípusok sajátosságainak figyelembevételével, különösen az általános iskolák alsó tagozatán történő – erősítése. Kiemelt cél, hogy a diákok számára a tanulás teljesítésére sarkalló, hasznos és élményszerű legyen”.

A tervezet innen tölthető le.

A tárca abban is belemenne, hogy az egész napos iskola mellett már ne lehessen házi feladatot adni, és ezt törvényben rögzítenék. Arra a követelésre ugyanakkor, hogy csökkenjen a kötelező óraszám a diákoknak, nem adtak konkrét választ, ebbe úgy tűnik, nem menne bele a kormány.

Kapcsolódó cikkeink

Nem lehet listázni a kockás ingeseket

Az olvasóink többsége tiltakozni fog jövő hétfőn

Egy hét alatt rendbe raknák az eladósodott Kliket

20 ezer tanári állást sodorna veszélybe, ha ezt meglépné a PSZ

A tankötelezettséget a tiltakozók visszaállítanák a korábbi 18 évre a jelenlegi 16-ról. Erre az EMMI nem mond nemet, de nem is kecsegtet sok jóval. Mint írják, „amennyiben a végzettség nélküli iskolaelhagyók aránya szignifikánsan növekedne 5 év távlatában, indokolt a tankötelezettség korhatárának felülvizsgálata”.Ez tehát azt jelenti, hogy öt évig még biztosan marad a jelenlegi tankötelezettségi korhatár.

A Klikkel kapcsolatban abban az EMMI is egyetért, hogy a központ pénzügyi helyzetét rendezni kell, és a decentralizáció is szóba kerülhet (kérdés, hogy ha a központosítás miatt létrehozott Kliket decentralizálják, akkor marad-e értelme az egésznek).

A Klik legutóbbi botrányairól itt és itt is írtunk.

Abban is engedne a tárca, hogy ismét szabadon foglalkoztathatók legyenek a nyugdíjas korú tanárok, és a tanárok munkaidejének a kérdésében is nyitottnak mutatkoznak, de itt konkrétumokt nem hangzottak el.

Ugyanígy komoly engedményeket adnának a minősítési rendszerrel kapcsolatban, bár ez eddig is tudható volt. A nevelői-oktatói munkát közvetlenül segítők bérét is kész rendezni az EMMI, ami szintén nem újdonság. Az ő fizetésük 2008 óta változatlan.

A pedagógusok sztrájkbizottságának határozott szándéka a megegyezés a kormánnyal, ugyanakkor a 25 pontos követelésükre adott minisztériumi megállapodás-tervezet egyelőre "nem ebbe az irányba mutat" - közölte Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke kedden az MTI-vel. Bár még nem hirdették meg, már mérik a sztrájkkészültséget.

A tiltakozásról minden friss hírt itt találtok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!