Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Aáry-Tamás Lajos: 29-én senkit ne érjen jogsértés az iskolában nézetei miatt

1

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztos arra kérte a szülőket, tanárokat és diákokat, hogy senki jogát ne sértsék meg csak azért február 29-én, mert másképp gondolkodik a kormány oktatáspolitikájáról.

 

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa kockás ingben 2015-ben, akkor még csak ruhadarab volt.
Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa kockás ingben 2015-ben, akkor még csak ruhadarab volt.
Forrás: Stiller Ákos
hirdetés
hirdetés

A közelmúltban a Magyar Idők számolt be arról - az oktatási intézményt nem megnevezve - hogy értesüléseik szerint az egyik budai középiskolában hátrányos megkülönböztetés éri azokat a tanulókat, akik nem viseltek kockás inget a tiltakozási hullám közepette. A lap szerint tanárok szólták meg azokat a diákokat, akik nem voltak kockás ingben, megkérdezve őket, hogy talán ők fideszesek-e?

Egy másik esetről is beszámolt a kormányközeli lap, egy szülő azért értesítette a köznevelésért felelős államtitkárságot. Az eset leírása szerint a tanár a tanulóktól azt kérte osztályfőnöki órán, hogy február 29-én álljanak a tanári tiltakozás mellé, vegyenek fel kockás inget, valamint távolmaradásukkal is jelezhetik, hogy az ügy mellett állnak. Bár pártnév nem hangzott el a beszámoló szerint, de a szülő úgy látta, hogy politikai állásfoglalásra kényszerítették gyermekét.

 

Forrás: Flickr / Creative Commons / Thomas Ricker

A "másik oldalon" is történt hasonló eset a tiltakozók szerint, a legismertebbet a Klik és a Teleki Blanka Gimnázium közti eset szolgáltatta, mikor Pukli István igazgatótól olyan dokumentumokat kért be Klik, ami tisztázza, hogy milyen körülmények között mentek el a tanárok és diákok február elején a Herman Ottó Gimnázium melletti tüntetésre - ezt egyfajta megtorlásként értelmezték a tiltakozók.

Február 29-én a Nem leszek suliban tiltakozó megmozdulás miatt Aáry-Tamás Lajos arra kérte fel a szülőket, tanárokat és diákokat, hogy egyik felet se érje politikai nézetei miatt hátrányos megkülönböztetés.

Szerinte erre lehetőséget teremthetnek olyan iskolai példák, ahol a diákokat arra kérik, hogy a faliújságon jelezzék részvételüket a jövő hétfői tiltakozáson. Aáry-Tamás szerint ez a nyilvános megoldás lehetőséget teremthet arra, hogy az aláírókat vagy az attól tartózkodókat is megszólják nézeteik miatt, ami jogsértő.

A biztos rámutatott, hogy jogsértés lehet bármilyen listázás azokról, akik kockás ingben jelennek meg vagy azokról, akik nem. A tanuló és a szülő nem hozható olyan helyzetbe, amely politikai meggyőződésének feltárására vagy nézeteivel ellentétes cselekvésre készteti, vagy arra, hogy véleménye jogszerű kinyilvánításától tartózkodjon. Késztetésnek minősül az is, ha a tanuló vagy a szülő alappal tarthat attól, hogy hátrány éri azért, mert valamit tesz, vagy nem tesz.
A biztos arra kért minden fenntartót és intézményvezetőt, hogy a mindenki számára fontos demokratikus értékek érvényesülését biztosítsák az iskolákban. Aáry-Tamás Lajos kiemelte, hogy az alaptörvény szerint mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához. Ez a jog megilleti a pedagógust, a szülőt és a gyermeket egyaránt, gyakorlásának nincs életkori korlátja. Fontos eleme ennek az alkotmányos alapjognak, hogy önkéntesen gyakorolható. Az önkéntesség éppen az iskolában a leginkább védendő eleme e jognak, hiszen ez egy hierarchikus viszonyokra épülő közösség.
A köznevelési törvény mind az iskola, mind a tanár oldalán kötelezettségként fogalmazza meg, hogy tájékoztatása tárgyilagos és többoldalú legyen anélkül, hogy saját álláspontja elfogadására kényszerítené a gyermekeket - írja Aáry-Tamás szerdai közleménye.
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés