szerző:
Eduline

Van egy rossz hírünk a számotokra: kedden már kezdődik az iskola.

©

Csaknem 1,2 millió általános- és középiskolás diák számára kezdődik el szeptember 1-jén, kedden a 2015/2016-os tanév. Most 74 121 elsős iratkozott be, ez négyezerrel kevesebb, mint tavaly.

Arról bizonyára ti is hallottatok, hogy több, mint tízmilliárd forintos adósságot halmozott fel a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a tartozás nagy része közüzemi volt, volt olyan iskola, ahol kikapcsolták az áramot vagy éppen a gázt. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a héten azt mondta, a kormány több 10 milliárd forintot ad a Kliknek, hogy rendezni tudja a hiányosságait.

Szeptember 15-ig kell befizetni a könyveket

A most induló tanévben az általános iskolások közül az 1-3. osztályosoknak alanyi jogon jár az ingyenes tankönyv, a többi évfolyamon a szociális rászorulók, a nagycsaládosok és a tartósan beteg tanulók kaphatják ingyenesen a kiadványokat.

Ebben a tanévben általában 12 ezer forintba kerül a tankönyvcsomag – lehetnek eltérések az intézmények eltérő igényei szerint. Azoknak a diákoknak, akiknek fizetniük kell, a leszállított könyvek alapján számla készül, amelyet a szülők az iskolától kapnak készhez a tankönyvekkel együtt. A csekket szeptember 15-ig kell befizetni.

Nő a tanári fizetés is

Folytatódik az életpálya szerinti béremelés, a tanárok szeptembertől újabb 3,4 százalékos alapilletmény-emelést kapnak. Folytatódik továbbá a minősítésük is: 2016 elejétől várhatóan 1688-an lépnek a Pedagógus I. kategóriába, 10 550-en a Pedagógus II. fokozatba és 3000-en a Mesterpedagógus kategóriába.

Változott a szakképzés

Minden készen áll a tanévkezdésre a szakképző intézményekben, a felkészülés a tervek szerint halad, így fennakadás nélkül indulhat az idei tanév - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. Odrobina László felidézte, hogy július 1-jétől a tárca fenntartásába kerültek a szakképző intézmények a Kliktől, ez mintegy 300 intézményt jelent, körülbelül 700 telephellyel.

Az intézményeket 44 centrumba szervezték, Budapesten 5, a megyékben 1-3 centrumot hoztak létre. Kinevezték az újonnan létrejött szervezetek főigazgatóit, gazdasági és szakmai főigazgató-helyetteseit, a tanári kart pedig átvették a Kliktől. Odrobina László kiemelte: a beiskolázás már júniusban megtörtént, teljes osztályokat és iskolákat vettek át megfelelő tanárokkal, így nincs szó elbocsátásokról.

A képzési centrumok megkapták a feladatokhoz szükséges előirányzatot a Kliktől, van költségvetésük; az átvett tanárok a bérüket augusztus elején már a centrumoktól kapták - ismertette a helyettes államtitkár.

Még egy változás

Változás az idei tanévben a hároméves kortól kötelező óvodáztatás, a kormány 2,5 milliárddal segítette a férőhelyek bővítését.

A tanév 181 napos, a tanév rendje szerint az őszi szünet 2015. október 26-tól október 30-ig, a téli 2015. december 21-től december 31-ig tart, a tavaszi szünet 2016. március 24-től március 29-ig. Lesz kompetenciamérés a mostani tanévben is, ezt 2016. május 25-én tartják.