szerző:
Eduline

Kínában embercserével, Thaiföldön okosórával csaltak a diákok a vizsgáikon, de mindenki elbújhat a legnagyobb troll mögött, aki Németországban él.

©

Az idei érettségi csalások és egyáltalán különösebb botrányok nélkül zajlott - szerencsére. Azonban a fifikás csalók nem haltak ki, csak épp nálunk nem érvényesülnek – vagy annyira jól csinálják, hogy nem buknak le. Vagy itt mindenki olyan felkészült, hogy semmi szüksége ilyesmire.

Nem úgy, mint azok a thaiföldi diákok, akik okosórákkal és szemüvegbe épített kamerákkal továbbították a feladatokat és fogadták a válaszokat. Akciójuk miatt 3000 diáknak kellett újraírni az egyetemi felvételit tavasszal. Biztosan nagyon hálásak voltak a csalóknak, akiket egyébként ki is zártak a felvételiből.

Kínában rájöttek, a találékonyság és a technológia mindig egy lépéssel a szabályok előtt jár majd, ezért fenyegetéssel próbálják elejét venni a csalásoknak. A központi egyetemi felvételiket a napokban tartották a világ egyik legnépesebb országában, ahol közel 10 millió fiatal futott neki a vizsgáknak. A hatóságok előre szóltak, 3-7 év börtön jár annak, aki részt vesz bármilyen csalásban.

 

Szuperokos program, ami helyettetek jegyzetel

Dolgozatírás közben sokszor eszedbe jut, milyen jó lenne egy asszisztens, akinek diktálhatnád a gondolataidat? Itt egy remek, ingyenes program, ami e téren is kiszolgál, bár leginkább csal jegyzetelésre alkalmas. Magyarul is elérhető a dictation.io nevű online szolgáltatás, aminek szöveget diktálhatunk, az algoritmusok pedig készségesen lejegyzetelik azt - írja a hvg.hu.

Pedig egyesek tényleg eljátszották korábban, hogy műveltebb ismerőst küldtek be a vizsgára maguk helyett, de állítólag már erre is nagyon szigorúan ügyelnek. Ez igazából azt jelenti, hogy megnézik a személyi okmányokon szereplő fotókat.

A klasszikus módszerek persze már szinte sehol sem működnek, így lebukott az az amerikai nő, aki gyereke mózeskosarába rejtette a puskát, de az is, akinek anyja az asztal alá bújt. A szájba rejtett papír pedig már annyira kínos, hogy megbukni is nagyobb dicsőség, mint köhögést színlelve előhúzni a nyálas rollnit.

A legnagyobb sztár kétségtelenül az a német diák, aki közérdekű adatigénylést adott be a tartományi vezetéshez, amiben a vizsgafeladatok nyilvánosságra hozását kérte. Az akkor 17 éves fiatalembert Simon Schrädernek hívják, és bár nem tudjuk, azóta mihez kezdett, ez alighanem élete ötlete volt akkor is, ha nem kapta meg a feladatlapokat. Vagyis megkapta, de csak a vizsgán.