szerző:
Eduline

Három budapesti gimnázium vezeti a HVG középiskolai rangsorát, amelyet 957 intézmény eredményei alapján állítottak össze. Hamarosan megjelenik a HVG kiadványa a 100 legjobb gimnáziumról és szakközépiskoláról, ebből szemezgetünk a következő napokban.

A Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium. A HVG középiskolai rangsorának élén áll
©

A Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium, az ELTE Radnóti Miklós Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, valamint a Szent István Gimnázium - a diákok tanulmányi, verseny- és felvételi eredményei alapján ezek az intézmények állnak a HVG középiskolai rangsorának élén.

"A rangsorolás adatalapú, azt azonban természetesen nem mutatja, milyen is az iskola légköre, mennyire gyermekbarát, hogyan segíti a diákok képességeinek kibontakoztatását. A sok szempontú rangsorolás a kimeneti eredmények alapján készült, s így alkalmas arra, hogy bemutassa, melyek azok az intézmények, amelyek a felsőoktatás legjobb szakjaira és karaira fel tudják készíteni tanulóikat" - olvasható a hamarosan megjelenő kiadványban, amelyből a következő napokban az eduline-on is találtok részleteket. 

Hogyan készültek a rangsorok?

A rangsorokat a diákok tanulmányi és felvételi eredményei, valamint a tanulmányi versenyeken elért helyezésük alapján állították össze. Az összesített rangsor például nyolc – a 10. évfolyamosok kompetenciamérésének eredményei, az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntőibe jutott tanulók száma, a kötelező érettségi tárgyakból elért eredmények, valamint a HVG Diploma 2013 felsőoktatási listájának első harminc karára bejutott diákok aránya alapján összeállított – részrangsor felhasználásával készült.

Az alapítványi, az egyházi, a gyakorlóiskolai és a két tannyelvű iskolák listájának összeállításához ugyanezeket az adatokat használták, míg a szakközépiskolák rangsorolásakor a szakmai tanulmányi versenyek, a SZÉTV és az OSZTV 2012-es döntőseinek száma is szempont volt.

HVG középiskolai rangsor

Az összesített rangsorról itt olvashattok

Az öt legjobb gyakorlóiskola

Az ország legjobb szakközépiskolái

Az öt legeredményesebb alapítványi iskola

Az ország legjobb egyházi iskolái

A legjobb két tanítási nyelvű középiskolák

Az öt legjobb vidéki középiskola

Az öt legjobb budapesti középiskola

A HVG ettől az évtől – a felsőoktatási rangsorokat tartalmazó Diploma-kiadványok mellett – elkészíti a legjobb középiskolák listáját is. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, a középfokú felvételiről, sőt a felvételi eljárás menetrendjét is megnézhetitek. A HVG középiskolai rangsorát itt rendelhetitek meg.