szerző:
Eduline

Közeledik a középiskolai felvételi jelentkezési határideje, több száz oktatási intézmény közül választhatnak a nyolcadikos általános iskolások szülei. Akik nem szeretnék "hagyományos" gimnáziumba, szakgimnáziumba vagy szakközépiskolába adni a gyereküket, alternatív iskolák közül is válogathatnak. Ma megmutatjuk, milyenek a Waldorf-középiskolák.

A pesthidegkúti Waldof-iskola
©

Ma már az ország szinte minden megyéjében működik Waldorf-iskola. Főként a megyeszékhelyeken, Budapesten kívül Egerben, Győrben, Kecskeméten. Szegeden, de kisebb városokban is működnek Waldorf-iskolák. Igaz, nagyobb a választék általános iskolákból, mint középiskolákból: Waldorf-gimnázium működik például Fóton, Solymáron, Budapesten, Szegeden és Győrben is. A magyarországi Waldorf-iskolák teljes listáját itt találjátok.

Waldorf-pedagógia

A Waldorf-pedagógia egy emberközpontú pedagógiai megközelítés, mely az osztrák Rudolf Steiner oktatási filozófiáján alapul. A módszer három fő szakaszt különböztet meg a gyermekek fejlődésében. A nevelés a gyermek korai éveiben a praktikus, gyakorlati tevékenységekre és a kreatív játékot támogató környezet biztosítására fókuszál. Az általános iskolában a hangsúly a tanulók művészi kifejezőképességének és szociális képességének fejlesztésére tolódik, fejlesztve a megértés analitikus és kreatív módjait. A középiskolában a kritikai gondolkodásra és az idealizmus elősegítésére koncentrálnak. Az egész megközelítés hangsúlyozza a fantázia szerepét a tanulásban, és fontosságot tulajdonít a szellemi, gyakorlati és művészeti elemek integrálásának - olvasható a Waldorf-pedagógia Wikipedia-oldalán.

Az iskolákban a közösségi élet központi szerepet tölt be. „Egy Waldorf-osztály nem csupán egy osztály, hanem összetartó közösség is. A gimnázium tanárai kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy egy diák se járjon iskolába szorongva. Ezért is van minden osztálynak két úgynevezett mentora, akik az „osztályfőnöki” teendők mellett a jó hangulatra és a tanulási légkörre is odafigyelnek” – írják például a Fóti Waldorf Iskola honlapján.

Az oktatás az akkreditált, vagyis államilag elismert Waldorf-kerettanterv szerint történik, a közismereti tárgyak oktatásával összefonódik a művészeti, kézműves és gyakorlati képzés: a Waldorf-gimnázium képzése 5 éves. Az utolsó év egy speciális érettségi előkészítő év, a diákok a hagyományostól eltérő órarend szerint, személyre szabva, emelt óraszámban tanulják az általuk kiválasztott érettségi tárgyakat, emelt és középszinten. Ezenkívül nagy hangsúlyt fektetnek az iskolán kívüli gyakorlatokra, a művészeti oktatásra és a nyelvtanításra.

Felvételi

A Waldorf-kerettantervben az áll, hogy a középiskolába felvételizőkkel és szüleikkel ismerkedő és motivációs beszélgetéseket szerveznek, így a tanárok megismerhetik a diákok személyiségét és tanulmányi eredményeiket - a konkrét felvételi menetrendet az iskolák oldalán lévő tájékoztatókban találjátok.

Gyakorlat

A Waldorf-iskolákban intézményen kívüli tevékenységeket is szerveznek. A fóti gimnáziumban például a tanév utolsó heteiben gyakorlatokat végeznek a diákok. A 9. osztályban a mezőgazdasági gyakorlat, a 10. osztályban földmérés gyakorlat, a 11. osztályban a háromhetes szociális gyakorlat is a tanterv része. Hasonlóan szervezik a gyakorlatokat a győri Forrás Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és AMI-ban is, míg a szegedi Waldorf-gimnáziumban például 2-2 hetes turnusban mezőgazdasági, munkahelyi, szociális gyakorlat váltja egymást.

Művészeti oktatás

A Waldorf-gimnáziumokban a kétkezi alkotásra, kézművességre, művészeti ágakra is nagy hangsúlyt fektetnek. A legtöbb iskolában dráma, euritmia, festészet, szobrászat, kézművesség és zene órákon is részt vehetnek a diákok, sőt a fafaragás, az agyagozás és a kőfaragás alapvető fogásaival is megismerkedhetnek.

Havi 40-100 ezer forint: mekkora tandíjat kell fizetni az alternatív általános iskolákban?

Mennyibe kerül egy tanév a budapesti alternatív általános iskolákban? Az Óbudai Waldorf Általános Iskolában nem tandíjat, hanem alapítványi hozzájárulást kell fizetni - írja a Pénzcentrum, amelynek Szecsődi Attila igazgató azt mondta, nagyjából havonta 35-40 ezer forintról van szó, de nincs pontos összeg, az alapítványi hozzájárulás mértéke nem egységes, hanem egyénfüggő, figyelembe veszik a család anyagi helyzetét.