szerző:
Unyatyinszki György

A Klik egyelőre hallgat, hogy miért szüneteltették hosszabban a sztrájk miatt a tanári társadalombiztosítást.

Tanárok és egészségügyi dolgozók együtt tiltakoztak, utóbbiak kisegítették a sztrájk miatt TB-től elesetteket.
©

Nem sokkal az április sztrájkot követően jelentette be a Magyar Államkincstár, hogy minden sztrájkot jelentő pedagógusnak egy napra szünetelteti a TB-jét, vagyis a sürgősségi eseteket leszámítva erre az időre nem látják el a kórházakban, illetve a receptjeikre sem kapnak támogatást. Az eljárás ellen a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is felszólalt, az eljárás jogosságát is kétségbe vonva.

A problémát egy joghézag is jellemzi, ugyanis míg egy specifikus jogszabály kimondja, hogy jogszerű sztrájk esetén - melyet senki nem vitat már - nem lehet megvonni vagy szüneteltetni a munkavállalók TB-jét, addig egy általánosabb rendelkezés szerint, ha valaki a teljes munkaidő alatt nem látja el  - például munkabeszüntetés miatt -  a munkakörét, akkor szüneteltethető a társadalombiztosítási státusza.

A tanári tiltakozásnak több nehézsége is akadt
Ez a "kérés" fogadta a pedagógusokat az egyházi iskolában sztrájk előtt
Erre futotta a sztrájk során
PSZ: az Emmi elképzelése kiüresítené a sztrájkot
Rosszult tudta Rétvári, hogy sztrájkolhatnak-e a tanárok

A Pécsi Stop birtokába került egy tanár biztosítási lapja, amely szerint április 20-án szüneteltették a TB-jét.

Sokáig úgy tűnt, hogy nem lesz különösebb kárvallottja az egynapos megvonásnak, ám egy tanár, illetve szintén pedagógusként dolgozó párjának esete felkavarta a tanári társadalmat.

Az érintett tanárt megkereste az Eduline, akinek elmondása szerint az április 20. óta eltelt hetekben sem állították vissza a tanárnő státuszát, erre hosszas egyeztetés után a napokban került csak sor. Ebben az időszakban csak életveszélyes esetekben kellett volna ellássák a kedvesét - ő azóta is szeretné a nevét, illetve iskoláját is titokban tartani.

Az egyeztetés során az igazgató felkereste a Kliket, akik közölték, hogy tudnak a problémáról, valamint már felvették a kapcsolatot a Magyar Államkincstárral. Az akkori indoklás szerint a számítógépes rendszerben akadt probléma, de nem részletezték, hogy ez mit takar. Személyesen a tanárnő nem kapott tájékoztatást sem a MÁK-tól, sem a Kliktől, hogy mi történt a státuszával.

Megkerestük a Kliket is, hogy adjanak tájékoztatást arról, hogy hány tanárt érintett a szüneteltetés, mennyi ideig állt fenn a probléma, hány panaszt kaptak, valamint mi volt a probléma oka. Cikkünk megjelenéséig, bár többször kerestük az intézményfenntartót, illetve ígéretet is kaptunk, de nem érkezett válasz.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!