Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Erre futotta a sztrájk során

2

Minden harmadik intézményben folyt sztrájk, de többen is lehettek volna, ha egyeseknek "anyagi megfontolásból", vagyis pénzügyi helyzetük miatt nem kellett volna felvenni a munkát. Ez is mutatja a tanárok kiszolgáltatottságát, hogy egyeseknek egy napi bérük is rengeteget számít, de a szakszervezetek sincsenek jobb helyzetben.

Forrás: Túry Gergely

A Pedagógusok Sztrájkbizottságának szerda késő délutáni adatai szerint 25211 sztrájkoló pedagógus és nevelő volt az országban, ehhez még hozzáadódhatnak a sztrájkot felvevő bölcsődei dolgozók is - bár az ő esetükben némileg kisebb arányban vették fel a munkát szerdán.

hirdetés
hirdetés

Bár 130 ezer pedagógus tartozik a Klik által fenntartott intézményekhez, a teljes pedagógus társadalomra vonatkozik a PSZ adata (közel 160 ezer), azaz a tanárok 15-16 százaléka nem vette fel a munkát.

Hogy mi ront jelentősen az adatokon?

  • Az Eduline-nak egy sztrájkoló tanár elmondta, hogy iskolájában többen is sztrájkoltak volna hivatalosan, ám a közelgő érettségi miatt felvették a munkát és órát tartottak a végzősöknek.
  • Az intézmények 30-40 százaléka nem a Klik fenntartása alá tartozik (egyházi, alapítványi, önkormányzati, NGM), így kisebb volt a motiváció ezekben az intézményekben, bár a köznevelési törvény számos más rendelkezése őket is sújtja.
  • A vidéki kisebb iskolák testületeire nagyobb nyomást tud helyezni a hatalom. A szakszervezetek felé jelezték - Békés megyéből nagy számban is -, hogy a sztrájk előtt szankciókkal fenyegették a tantestületeket a tankerületi vezetők, egyes helyeken a polgármesterek.
  • Anyagi okokból is kevesebben sztrájkoltak, ugyanis az állam nem fizette a sztrájkolóknak a gyerekek felügyeletét, azt viszont kötelező elégséges szolgáltatássá tették.

A szakszervezeteknek a törvény arra ad lehetőséget, hogy a tagok fizetésének legfeljebb 1 százalékában állapítsa meg a tagdíjat. A taglétszámuk nem fedi le a teljes közösséget, a szerdai sztrájkot szervező Pedagógusok Szakszervezetének saját bevallásuk szerint 50 ezer tagja van, a Mendrey Lászlóval is fémjelzett PDSZ-nek ennél lényegesen kevesebb, legfeljebb 22 ezer fő.

Forrás: MTI

A beszedett összeg szolgálhatná egy sztrájkalap létrehozását is, ám a befizetések mértéke jóval elmarad a törvény által lehetséges 1 százalékos szinttől. A munkatársak fizetése, a székházak és irodák fenntartása, a kiadványok és az érdekképviseleti munka adminisztratív költségei nagyrészt feléli a tagdíjból befolyó összeget. Nem ritkaság az sem, hogy egy szakszervezet elnézőbb a befizetéssel meg-megcsúszó tagokkal szemben.

Jól mutatja a szakszervezetek nehéz helyzetét, hogy a PSZ a február 13-i akciónál kifizetett 25 millió forinttal felélte megtakarítását, így nem maradt lehetősége, hogy anyagilag legalább kis mértékben kompenzálja a tanárokat az április 20-i sztrájk során.

Sokaknak így fel is kellett venni a munkát, az Index szerdai óvodai videoriportja is bemutatta, hogy volt olyan munkatárs, aki nem engedheti meg magának, hogy ne dolgozzon.

Bár lenne lehetőség arra, hogy a kormány egy megállapodással vállalja, hogy a sztrájk alatt is fizeti a tanárok bérét, erre nem volt hajlandó - erről a Budapest Beacon számolt be. Azonban a sztrájkjog gyakorlásához elengedhetetlen az elégséges szolgáltatás biztosítása, ebben pedig kérlelhetetlen volt a kormány, hogy mindenhol kötelezzék a pedagógusokat, hogy megoldják a diákok felügyeletét. Viszont ennek megfizetését nem vállalta, kényszerű helyzetbe hozva számos tanárt, aki nem tudta vállalni a sztrájkot ilyen feltételekkel.

Miért nincs oka mégsem a kesergésre a pedagógusoknak? Mert a megosztottság és az anyagi helyzet ellenére közös céljaik mégis az elmúlt két évtized legnagyobb pedagógus sztrájkját eredményezte.

hirdetés

Hozzászólások (2)

Sebestyén Péterné Mária

A tanárok nincsenek kiszolgáltatva, csak jól értenek a rendzavaráshoz. Nagyobb részüktől elnézést kérek, ők tudnak és akarnak tanítani, nem az ellenzék politikai játszmájában részt venni.

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X