szerző:
Eduline

Az ombudsmanhoz fordult a Civil Közoktatási Platform (CKP), mert az emberi erőforrások minisztere nem válaszolt az új alaptantervről feltett kérdéseikre a jogszabályban előírt időn belül.

©

"A Civil Közoktatási Platform január 15-én kérdésekkel fordult Balog Zoltánhoz, mivel irreálisnak látja, hogy az új alaptanterven, modern megközelítésen alapuló oktatást be lehessen vezetni a kormány által ígért időpontban. Mivel – nem első alkalommal – az EMMI-től a jogszabályban előírt 30 napos határidőn belül nem kaptunk választ, az ombudsmanhoz fordultunk, hogy figyelmeztesse a minisztert válaszadási kötelezettségére" - írják közleményükben.

Hét kérdést tett fel Balog Zoltánnak a Civil Közoktatási Platform, szerintük ugyanis sem a szakmai, sem a szélesebb közvélemény nem rendelkezik információkkal a készülő alaptentervről, miközben különféle nyilatkozatokban már elhangzott, hogy 2019. szeptember 1-jén már az új tantervek alapján kell elindulnia a tanévnek.

"Van-e már hivatalos döntés a 2019. szeptemberi 1-i kezdésről? Kik, milyen szervezeti keretben és milyen határidővel írják meg a szükséges dokumentumokat, illetve a megfelelő jogszabályokat? Milyen ütemezéssel kívánják megoldani, hogy a fenti határidőre előálljon a Nemzeti Alaptanterv, annak alapján elkészüljenek a kerettantervek, az iskolák létrehozzák helyi tantervüket, és rendelkezésre álljanak a megfelelő, NAT-kompatibilis tankönyvek? Hogyan kívánják előkészíteni, bevezetni az általános iskola végére tervezett kimeneti standardokat (feltehetően valamiféle alapvizsgát), amelyek kidolgozása szintén a fenti projekt feladata?" - sorolják a kérdéseket.

A CKP többek között azt is szeretné tudni, készül-e újabb NAT-koncepció, vagy a korábban napvilágra került anyagot kell annak tekinteni, illetve várható-e a koncepcióról komoly – alternatívák felvetésére is, vitára is módot adó, megfelelő időtartamú – társadalmi egyeztetési folyamat, amelynek eredményeit a minisztérium figyelembe tudja venni.

Ennek nem fognak örülni a diákok: érettségi előtti alapvizsga bevezetéséről vitáznak

Szakmai viták folynak arról, hogy a diákok tanulmányaik során tegyenek-e alapvizsgát - ez is kiderült a kulturális bizottság keddi ülésén. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az új alaptantervről, a diákok leterheltségéről, a pedagógusképzésről is beszélt Csépe Valéria, a Nemzeti Alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos a kulturális bizottság keddi ülésén.

Megint átszabják a tanárképzést, szűkítik az ismeretek körét: jön az új NAT

Tanulni kell megtanítani a gyermekeket, mert nem tudni, hogy aki most kezdi az iskolát, milyen világban kezd majd dolgozni a diplomája megszerzése után - jelentette ki a Nemzeti alaptanterv (Nat) megújításáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten, az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt, tájékoztatást adva az új Nat helyzetéről.