szerző:
Eduline

A lengyelek már a kilencvenes évek végén áttértek a kilencosztályos általános iskolai modellre, aminek pont most kívánnak véget vetni. A lakosság többsége és a kormány is visszatérne a nyolcosztályos alapfokú képzéshez, a tanároknak és az ellenzéki pártoknak azonban nem tetszik az ötlet.

©

Balog Zoltán egy pénteki szakmai rendezvényen szinte csak úgy mellékesen ejtette el, hogy döntött a kormány, megvalósítják a kilencéves általános iskola évek óta dédelgetett tervét. Azt azonban egyelőre nem tudni, milyen formában készülnek ezt megtenni.

Lengyelországban közel két évtizede 9 osztályos az alapozó képzés. Ennek pont most lehet vége, miután a lengyel törvényhozás alsóháza, a szejm tavaly év végén egy új oktatási törvényt fogadott el. A döntés óráisi vitát indított el, az ellenzék szerint a tervezet elfogadása a lengyel oktats legsötétebb napját hozta el.

A törvényhozásban aboszolút többséggel rendelkező erősen jobboldali kormánypárt, a Jog és Igazságosság szerint a nyolcosztályos általános iskolai oktatás a hagyományos lengyel modell, szerintük így a "normális lengyel iskolarendszerhez" térnek vissza.

A lengyel pedagógusok egy része hevesen tiltakozik, korábban több tüntetés is volt a tervezet ellen. Az IBRiS közvélemény-kutató 2015 év végi felmérése szerint azonban a lakosság közel 68 százaléka a nyolcosztályos általános iskola mellett áll.

Lengyelország 1998-ban tért át arra a gyakorlatra, hogy az alapfokú oktatás 9 éves legyen. A képzést akkor 6+3 évben határozták meg. Az elemi két hároméves szakaszból állt, aminél az első szakaszban nem kaptak jegyet a diákok, csak szöveges értékelést. A második hároméves szakaszt kompetenciateszt zárja, amivel egy úgynevezett "alsó középiskolába" lehet lépni. Az alsó középiskola mindenki számára egységes. Ezután lehet specializált iskolába, líceumba (ami leginkább a felsőoktatásra készít fel), vagy épp szakképzésre, technikumi végzést adó képzésre menni, ami további 3, technikum esetén 4 évig tart.