szerző:
Eduline

A diákok 85 százaléka ingyen kapja a tankönyveket a következő tanévtől, a kormány döntése értelmében a tankönyvek ingyenességét a 9. évfolyamig kiterjesztik - jelenltette be az oktatási államtitkár vasárnap Budapesten.

Palkovics László a sajtótájékoztatón felidézte: 2011-ben tűzték célul, hogy 2013-tól éves felmenő rendszerben ingyenessé teszik a tankönyveket az általános iskola 1-8. osztályos tanulói számára. Ezt egészítik ki most a középiskola első évfolyamával. Értékelése szerint ez a "legdrágább" évfolyam a családok számára, mivel több olyan könyvet is megvásárolnak ilyenkor a diákoknak, amelyeket a későbbiekben még több évig használnak.

Folyamatosan csökken az érettségizők száma, 2017 a mélypont

Az elmúlt 12 évben egyszer sem volt olyan alacsony az érettségizők száma, mint az idén. Mint az az alábbi adatokból is látszik, 2005 óta idén érettségizik a legkevesebb diák. Akogy arról már korábban is beszámoltunk, a kormány szeretné a diákokat a gimnáziumi oktatás felől a szakgimnáziumi és szakiskolai oktatás felé terelni, hogy ezzel a jelenlegi hiányszakmák pótlását lehetővé tegyék - ez alighanem az érettségizők számnak további csökkenését hozza majd magával.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány célja, hogy a családoknak minél kisebb terhet jelentsen a gyermekek iskoláztatása, különösen az iskolakezdés.