szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vegyes érzéseket váltott ki az iskolaőrség gondolata. Van, aki kifejezetten támogatja, de sokakat aggaszt. A PDSZ nem ért egyet a bejelentéssel, sajtóközleményükben aggodalmukat fejezték ki.

Ahogy tegnap írtunk róla Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról számolt be a Kormányinfón, hogy iskolaőrség fogja biztosítani a tanárok védelmét és az iskola rendjét országszerte.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nem ért egyet az intézményi erőszakra adott válasz ennyire leegyszerűsítő módjával, amelynek a köznevelési törvény újabb módosítása teremti meg törvényi alapját – olvasható a közleményben.

Az iskolai erőszak sokkal összetettebb kérdés annál, hogysem kizárólag a rendfenntartás eszközével és a büntethetőség kiterjesztésével adjon rá választ egy felelős oktatásirányítás.

-írják. Szerintük ez nem lehet több tüneti kezelésnél, amit elképzelhető, hogy azonnali megoldásként él majd meg az érintettek egy része, ám felhívják a figyelmet arra, hogy ha nem tesznek mellé komplex, preventív megoldási lehetőségeket, hatásuk csak ideiglenes lehet.

Úgy gondolják, hogy ezt igazolja számtalan más ország és az ezzel foglalkozó kutatások példája, ahol a hasonló intézkedések meghozatala után visszaállt az erőszak a korábbi szintre, éppen ezért ezeken a helyeken előnyben részesítenek olyan, már Magyarországon is ismert rendszerszintű módszereket, mint pl. a Békés Iskolák programja.

A mostani bejelentés és a törvénymódosítás egyébként is több kérdést felvet – írják a közleményben.

Aggályaikat a következő pontokban fogalmazták meg:

  1. Nem tudjuk, hogy minek alapján került meghatározásra az a 140 szakiskola és 350 egyéb intézmény, ahol az iskolaőri rendszert bevezetik.
  2. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy az iskolaőrséget ellátó személyek kapnak-e olyan típusú képzést, amely a közoktatási intézmények speciális körülményeire szabottak.
  3. A nyilvánosságra került információkból nem derül ki, hogy az „általános rendőrségi feladatok ellátására alkalmas szerv” alá tartozó több ezer iskolaőrt, ki és milyen hatáskörrel utasíthatja majd a közoktatási intézmény falain belül.
  4. Nem értjük, hogy ennek a sokakat érintő kérdésnek a megoldásáról miért nincs társadalmi egyeztetés, vita.

A PDSZ idén februárban programjába emelte az intézményi erőszak minden megjelenési formája elleni küzdelmet – írják a közleményben.

Ebben az érzékeny és sok feszültséget hordozó témában különösen fontosnak tartjuk, hogy mielőtt az oktatásirányítás törvényi szintre emeli a probléma kezelését, kérje ki az érintettek véleményét, konzultáljon szakértőkkel a témában, és ne csak egyetlen szempont szerint közelítse meg a kérdéskört.

Ennek alapján a PDSZ azonnali egyeztetést kezdeményez a köznevelési törvény módosításáról, különös tekintettel az iskolaőrség felállításáról.

"Sokkal több gyógypedagógusra, iskolapszichológusra, pedagógiai asszisztensre lenne szükség"

Jó ötlet lenne a rendőrség bevonása az iskolákba a tanárok védelme miatt? A szakszervezetek több szempontból is problémásnak látják az ötletet.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!