szerző:
Eduline

A Civil Közoktatási Platform (CKP) reagált Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában elhangzottakra, amiben a miniszterelnök valószínűtlennek tartotta a személyes jelenlétet megkövetelő oktatás újraindítását. Remélik, hogy a hivatalos kormánydöntés is ennek megfelelő lesz - írják közleményükben.

Véleményük szerint a tantermi oktatást két hétre újraindítani járványügyi szempontból kockázatos, szervezésileg megvalósíthatatlan. Gazdasági szempontból nem jelent megoldást, oktatási haszna pedig kétséges - írják. A digitális munkarend alatt az értékelés folyamatos volt, az egyéni lemaradások pótlására ez a rövid idő a többiek tanítása mellett nem ad lehetőséget.  A szülők munkába állásához pedig nemcsak erről a két hétről, hanem az egész nyárról kell gondolkodni - teszik hozzá. Ezért a szülők, a tanulók és a tanárok érdekében haladéktalanul szükséges a tanév végéig tartó munkarend hivatalos bejelentése.

Hozzáteszik, a tanévzárásról gondolkodva nem feledkezhetünk meg azokról, akik a digitális oktatásban nem vagy nem kellő mértékben tudtak részt venni. Számukra lehetőséget kell biztosítani egyéni vagy kiscsoportos foglalkozással az elmaradások pótlására, a bukás elkerülésére, a jegyek kijavítására. Továbbá sürgősen meg kell határozni nyári gyermekfelügyelettel kapcsolatos lehetőségeket és kötelezettségeket.

A CKP hangsúlyozza, szerintük a veszélyhelyzet idején bármiféle személyes jelenléttel járó lehetőség és kötelezettség csak akkor elfogadható, ha nyitva áll a lehetőség a veszélyeztetettek távolmaradására, illetve, ha a kormányzat és a fenntartók biztosítják a kockázat elkerüléséhez szükséges feltételeket, eszközöket, finanszírozást.

Nincs tömeges igény az iskolák újranyitása iránt a miniszterelnök szerint

Vajon akkor kinyitnak még a magyar iskolák a nyári szünet előtt?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!