szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Akik eddig egyéni munkarend alapján tanultak otthon, azoknak talán nem okoz nagy változást a március 16–tól életbelépő otthoni távoktatás bevezetése. Megnéztük, hogy van-e bármilyen hasonlóság a két helyzet között.

Korábban magántanulói státusznak nevezték azt a helyzetet, amikor valaki valamilyen okból felmentés kapott az alól, hogy be kelljen járnia az iskolába. A 2019. szeptember 1. napjától hatályba lépő törvényi rendelkezések alapján, az eddig magántanulói jogviszonyként ismert jogintézményt felváltotta az egyéni munkarend intézménye. Az egyéni munkarendet természetesen csak indokolt esetben lehet kérvényezni.

Jelenleg több iskolában is keresik a legjobb megoldást a távoktatásra. Volt olyan iskola, aki megkeresésünkre azt mondta, hogy az önálló tanulást szeretnék megcélozni, melynek lényege, hogy a tanulók a nap bármely szakában tanulhatnak, később pedig valamilyen számonkérés formájában ellenőrzik a tudásukat.

Az egyéni munkarend a mindennapos iskolába járás alóli felmentést jelenti. Minden félév és tanév végén valamennyi tantárgyból osztályozó vizsgát kell tennie annak, aki egyéni munkarendben tanul, ugyanis az egyéni munkarend nem mentesíti egyetlen tantárgy tanulmányi követelményeinek teljesítése alól sem a tanulókat.

Van némi hasonlóság a jelenlegi helyzet és az egyéni munkarendre vonatkozó szabályok között, hiszen a tanulóknak most otthonról kell a kötelező tananyagot megtanulni, majd valamilyen formában számot kell adniuk tudásukról. Mindkét esetben fontos szerep jut a szülőknek, akiknek feladata, hogy a gyerekek fegyelmezetten, a helyzetet komolyan véve tanuljanak.

KRÉTA helyett Google Classroom - így indult a hétfő az iskolákban

Elkezdődött az első hét távoktatásban. A tanároknak, diákoknak hirtelen kell átállniuk az új rendszerre. Felkerestünk néhány általános-, és középiskolát, vajon, milyen órákat fognak tartani online, milyen megoldást választottak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!