szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elkezdődött az első hét távoktatásban. A tanároknak, diákoknak hirtelen kell átállniuk az új rendszerre. Felkerestünk néhány általános-, és középiskolát, vajon, milyen órákat fognak tartani online, milyen megoldást választottak.

Csapodi Zoltán, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumának igazgatója elmondta, hogy ők szorgalmazták, az iskolabezárást és örülnek, hogy múlt héten meghozta ezt a döntést a kormány. Napok óta készülnek erre a helyzetre és keresik a megoldást. Bár az iskola épületét bezárták, a tanulás továbbra is zajlik, csak más módszerekkel. Az igazgató elmondta, hogy ők az önálló tanulást célozzák meg.

Az önálló, otthoni tanulást a tanárok fogják majd irányítani, a diákok nem maradnak magukra. Az iskolában családi, támogatói légkör van, így az iskolaigazgató úgy véli, hogy mindenhonnan megkapják majd a gyerekek a kellő támogatást. Az önálló, otthoni tanulás azt jelenti, hogy megváltozik a munkarend, a diákok a nap bármely szakában tanulhatnak majd. Csapodi Zoltán úgy véli, hogy az egyik pillanatról a másikra online oktatásra való váltás kivitelezhetetlen, de mindent megtesznek, hogy a tanulók zavartalanul dolgozhassanak otthon.

Hozzátette, a rendszer része lesz, hogy a tanárok majd feladatokat adnak ki, melyeket később begyűjtenek valamilyen formában és értékelik azokat. Úgy nevezett mentor programot szeretnének kialakítani, melynek lényege, hogy 1 tanárhoz 10 diák tartozik majd, ahol a tanárral folyamatos kapcsolatban lesznek a diákok. Az igazgató elmondta, hogy tudja a mai fiataloknál sokkal nehezebb a fegyelmezettséget fenntartani. Ebben a nehéz helyzetben a diákoknak el kell fogadni a szülői szigort, de bízik benne, hogy a helyzet súlyosságát mindenki megérti majd és segítőkészen áll hozzá.

Az iskola igazgatója hangsúlyozta, hogy az érettségizők kiemelt figyelmet kapnak, folyamatos egyeztetések zajlanak arról, hogy milyen megoldások jöhetnek szóba, ha veszélybe kerül a tavaszi érettségi. Úgy véli, hogy több változattal kell majd készülni, hiszen nem tudhatjuk előre, hogy mi fog történni az elkövetkező néhány hétben. Egyik megoldás lehet, hogy az érettségik kis létszámmal zajlanak majd, 1-1 teremben 5-6 diákkal, jó idő esetén nyitott ablakokkal.

Egy másik általunk megkérdezett budapesti középiskola iskolaigazgatója elmondta, egységesen a Google Classroom felületét fogja használni az intézmény - bár nem szerepel név szerint az Oktatási Hivatal ajánlásában. Egyéb kapcsolattartásra a KRÉTA-rendszert üzemelik be, de az órákat nem ezen keresztül tartják majd. A tanárokat egy órás értekezleten - megfelelő távolságra ültetve egymástól - tájékoztatták a helyzetről, de azokra is gondoltak, akik nem tudtak ott lenni az értekezleten, nekik videós anyagot készítenek az ülésről.

Az igazgató kiemelte, náluk is a legfontosabb feladat most az érettségizők felkészítése és jegyszerzésének biztosítása. A többi osztálynak jellemzően hosszútávú feladatokat, projekteket adnak majd a tanáraik. Hozzátette: nagyon fontos, hogy nem szabad átesni a ló túloldalára sem, a diákokat sem szabad túlterhelni a sok feltöltött anyaggal.

A gyakorlatban úgy néz majd ki a távoktatás az iskolában, hogy az élő adásoknál az órarendhez tartják majd magukat, de alapvetően minden tanárnak napi szinten fel kell töltenie, elérhetővé kell tennie a tantárgyához szükséges tananyagot. Az iskolaigazgató azt is elmondta, hogy az értekezlet után a tanárok home office-ban tanítanak majd, amihez az iskola biztosítja a feltételeket, eszközöket.

A legtöbb azonban iskolában, amit felkerestünk, még jelenleg is tart értekezletek, megbeszélések zajlanak. Egy másik budapesti középiskolában azt mondták a portán, nem nagyon láttak embereket bemenni az intézménybe, az igazgatón és néhány dolgozón kívül. Majd hozzátették: valószínűleg az új helyzet miatt még sok a kérdés.

A legtöbb iskola még most tervezi meg, hogyan lehetne átvészelni és megoldani az oktatást a következő időszakban.

Itt a módszertani ajánlás a távoktatáshoz - oldalak, lehetőségek, ötletek

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben is tovább kell működtetni az oktatási rendszert, a tanulóknak biztosítani kell a tanulási lehetőséget - írja az Oktatási Hivatal. De hogyan fog ez a gyakorlatban működni?

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.