szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hány órával nőttek vagy csökkentek az új kerettantervben a diákok óraszámai a három fő tárgy esetén? Összehasonlítottuk a jelenleg még érvényben lévő kerettantervet az idén szeptembertől bevezetni kívánttal.

Múlt hét pénteken nyilvánosságra hozták az új Nemzeti alaptantervet kiegészítő kerettanterveket is - ezek tartalmazzák a tárgyankénti pontos tanterv felépítését többek között a tananyagokkal és órakeretszámokkal együtt. Mindezt 2020. szeptember 1-jétől felmenő rendszerben (1., 5., 9. évfolyamokon, valamint a 6 évfolyamos gimnáziumok 7. évfolyamán) tervezik bevezetni.

A három fő tantárgyból a gimnázium 9-12. évfolyamán az új NAT-tal együtt szeptembertől életbe lépő kerettanterv a következő óraszámokat határozta meg egy tanévre. Óraszámcsökkentés mindössze magyar nyelv és irodalom tárgyból figyelhető meg, több mint húsz órával kevesebb nyelvtan és irodalom órán kell részt venniük a 9-10. évfolyamos diákoknak szeptembertből egy tanév során.

Tantárgy Összes óraszám (aktuális) - 9-10. évfolyam Összes óraszám (2020 szeptembertől) - 9-10. évfolyam Összes óraszám (aktuális) - 11-12. évfolyam Összes óraszám (2020 szeptembertől) - 11-12. évfolyam
Magyar nyelv és irodalom 260 óra 238 óra 242 óra 256 óra
Matematika 194 óra 204 óra 181 óra 186 óra
Történelem 130 óra 136 óra 183 óra 186 óra

A legtöbb órakeret ugyanennél a tárgynál nőtt - várhatóan az arányok megtartása miatt -, 14 órával több magyar nyelv és irodalom órát tartanak majd a diákoknak 11-12. évfolyamon. A többi tárgy (matematika és történelem) esetén bár mindegyiknél látható óraszámnövelés, jelentős változás nem történt, kivéve a matematikát, ahol szintén 10 órával emelték meg a 9-10. évfolyamosok órakeretét.

Az új Nemzeti alaptanterv megjelenésekor Nahalka István oktatáskutató úgy nyilatkozott a Népszavának: a heti óraszámok átlagosan eggyel csökkentek, ellenben a tananyag sokkal több lett, így nem várható, hogy csökken a diákok és a tanárok terhelése.

Az idegen nyelvi kerettanterveket még nem tették közzé, jelenleg még feltöltés alatt állnak. Az új kerettantervek kapcsán azonban az irodalom tantárgyból az is kiderült: a már sokat emlegetett új szerzők kötelező irodalomként bekerültek az új kerettantervbe is, míg az eddig eltűntnek vélt írók, bár ajánlottként, de megmaradtak a szerzők listáján - erről bővebben itt olvashattok. Az alsósok is több új szerzőre számíthatnak, de megmaradt kötelezők is várják majd az 5-8. évfolyamos diákokat.

NAT NEM vagy NAT IGEN - fej fej mellett petíciók aláíróinak száma

Eddig több mint 60 oktatási intézmény tanárai és diákjai, valamint több mint 20 szervezet csatlakozott az új Nemzeti alaptanterv ellen tiltakozók csoportjához. Közben fej fej mellett halad a NAT NEM és a NAT IGEN petíciók aláíróinak száma.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.