szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több új szerző, de mégis megmaradt kötelezők várnak majd az 5-8. évfolyamos diákokra az új kerettanterv szerint. Az óraszámok is változnak - az órakeret 80 százalékát kell majd a törzsanyagra fordítani, a további 20 százalék pedig szabadon felhasználható.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, megjelentek az új Nemzeti alaptantervet (NAT) kiegészítő kerettantervek. A NAT-tal kapcsolatos legnagyobb viták a magyar irodalom területén voltak, ezért azt már megnéztük, hogyan fog kinézni a magyaróra a középiskolákban, most pedig a felősősöket érintő magyar kerettantervet vizsgáltuk át.

A felsős törzsanyagban olyan művek fognak szerepelni, mint például Kós Károly Az országépítő (részlet), Karinthy Frigyes Röhög az egész osztály, Móricz Zsigmond Pillangó vagy Légy jó mindhalálig, Herczeg Ferenc Pro libertate (részlet), Tamási Áron Ábel a rengetegben (részlet) és Nyirő József Uz Bence (részlet) alkotása. De Reményik Sándor Mi a magyar?, Kányádi Sándor Két nyárfa és az Öreg iskola ünnepére, Sütő András Annyám könnyű álmot ígér, Örkény egyperces novellái, Choli Darócz József Dal című műve, illetve Agatha Christie vagy Poirot-novellája is helyet kapnak a tanagyagban.

A kötelezők között 5-6. osztályban továbbra is szerepelni fog Molnár Ferenctől A Pál utcai fiúk és Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye. A 7-8. évfolyamosoknál pedig megmarad Mikszáth Kálmán Szent Péter esernyője, de választási lehetőségként bekerült mellette A két koldusdiák.

Hogyan fognak kinézni az óraszámok?

Az új kerettanterv szerint a magyar nyelv és irodalom alapóraszáma az 5-6. évfolyamon 272 óra lesz (jelenleg 260 óra), heti 2-2 nyelvtan és irodalom elosztásban. A 7-8. évfolyamon a magyar nyelv és irodalom alapóraszáma csökkenni fog: míg jelenleg 227 órájuk van a diákoknak, addig szeptembertől 204 órájuk lesz - heti 1 nyelvtan és 2 irodalom bontásban.

A kerettanterv szerint az órakeret minimum 80 százalékát kell a törzsanyagra fordítani - azaz 28 óra szabadon felhasználható. Ezt az évfolyamonkénti 14-14 órát az intézmény saját döntése alapján, felzárkóztatásra, elmélyítésre, tehetséggondozásra, illetve a tanár által választott alkotók, művek tanítására fordíthatja.

A kötelező olvasmányok a következők:

Évfolyam Kötelező olvasmányok
5-6. évfolyam


Petőfi Sándor: János vitéz
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
Választható magyar ifjúsági vagy meseregény
Arany János: Toldi
Gárdonyi Géza: Egri csillagok
Választható világirodalmi ifjúsági regény

7-8. évfolyam Jókai Mór: A nagyenyedi két fűzfa
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője vagy A két koldusdiák
Mikszáth Kálmán: A néhai bárány
Móricz Zsigmond: Pillangó vagy a Légy jó mindhalálig
William Shakespeare: Szentivánéji álom vagy Romeo és Júlia vagy Molière: A képzelt beteg
Szabó Magda: Abigél

Hiányosan ugyan, de már elérhető az új kerettantervek listája

Megjelentek a kerettantervek, amiket a 2020. szeptember 1-jétől felmenő rendszerben (1., 5., 9. évfolyamokon, valamint a 6 évfolyamos gimnáziumok 7. évfolyamán) vezetnének be és az új NAT alapján készültek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.