szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

"Nekem 38 órám van. Személy szerint nagyon örülnék ha maximum 34 órám lenne. Sokan mások is vannak így ezzel, tudom" - írta egy olvasónk az átalakuló Nemzeti alaptanterv óraszámcsökkentésével kapcsolatban. Azonban nem csak ez változna szeptembertől.

Múlt héten újabb részletek derültek ki a 2020 őszétől bevezetendő Nemzeti alaptantervről. Többek között megtudtuk, hogy lesznek tantárgyak, amelyek teljesen eltűnnek, és lesznek, amik átalakulnak, illetve a diákok terhei is "csökkennek".

A tervek szerint bevezetik az informatika- és technikatananyag összeolvadásával létrejövő új tantárgyat, a technológia és tervezést, valamint újdonság az is, hogy hetente legfeljebb 34 órája lehet a diákoknak még a középiskola legfelső évfolyamán is.

Egy olvasónk a megjelent információk alapján azt írta: "az említett jelenlegi maximum óraszám (35) helyett nekem 38 órám van. Ami azt jelenti, hogy kedden és pénteken “hamarabb”, 14:15-kor végzek az iskolában. A többi napon 15:10-kor. A legtöbb napon 16:30 van, amikorra hazaérek".

"Sajnálatos dolog, hogy a nagy elvárások miatt se szabadidőm se kikapcsolódási lehetőségem" - teszi hozzá a tizenegyedikes diák. "A különórákról, nyelvvizsga-felkészülésről, jogosítványról már nem is beszélek.

Személy szerint nagyon örülnék, ha maximum 34 órám lenne. Sokan mások is vannak így ezzel, tudom."

Az új NAT-változat ugyanis már nem százalékokat, hanem pontos óraszámokat tüntet majd fel a tantárgyak mellett kétévenkénti bontásban. Ami pedig a diákok terheit illeti, óraszámcsökkentést is terveznek: a heti maximális óraszám a korábbi 35 helyett ezentúl csak 34 lehet középiskolában. A diákok többsége a tapasztalatok szerint azonban ennek a kevésnek is örülne. Persze nem csak ez változna szeptembertől, nagy változás lesz a magyar terén is. Erről itt olvashattok el mindent.

Ha ti is szívesen elmondanátok a véleményeteket nekünk az új Nemzeti alaptantervről, akkor ne habozzatok és küldjétek el az [email protected] e-mail címre vagy írjatok Facebookon.

Megszűnő tantárgyak, új költők, kevesebb óra - itt vannak a részletek az új NAT-ról

Lesznek olyan tárgyak, amik teljesen átalakulnak és korábbinál hangsúlyosabban jelenik meg Wass Albert és Szabó Magda, a hamarosan megjelenő Nemzeti alaptantervben (NAT) - tudta meg a Magyar Nemzet.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.