szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felszólítja a minisztériumot, hogy még a kormány döntése előtt bocsássa társadalmi vitára a szakképzésben foglalkoztatottakról szóló törvénytervezetet.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felháborodással és aggodalommal értesült a sajtóhírekből arról, hogy az új szakképzési törvény hatályba lépését követően az állami fenntartású szakképzésben foglalkoztatottak elveszíthetik közalkalmazotti jogviszonyukat.

A PSZ hiába vesz részt több mint egy éve a Szakképzési Innovációs Tanács (SZIT) munkájában, a szakképzésben dolgozók élet- és munkakörülményeiről nem nyílt lehetőségük konkrét párbeszédet folytatni - írják közleményükben.

A SZIT legutóbbi ülésén, október 18-án is kitérő választ adott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) képviselője a PSZ alelnökének konkrét kérdésére: igaz-e, hogy a szakképzésben foglalkoztatott kollégák elveszíthetik közalkalmazotti védettségüket?

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a jogviszony átalakítása számos további kérdést vet fel, melyekről nem ismeretesek az ITM elképzelései: milyen foglalkoztatási feltételekre számíthatnak a pedagógus és nem pedagógus munkakörökben foglalkoztatottak, hogyan érinti az átalakítás a többletterhelést és annak elismerését, milyen egyéb tevékenységeket vonnak be munkakörükbe?

A szakszervezet felszólítja az ITM-et, hogy még a kormány döntése előtt bocsássa a törvénytervezetet társadalmi vitára, és a szakképzésben foglalkoztatottak jogviszonyáról, munkájuk szakmai feltételeiről, élet- és munkakörülményeiről folytassa le az érdemi párbeszédet a szociális partnerekkel, valamint a szakmai szervezetekkel.

Népszava: elveszíthetik a szaktanárok a közalkalmazotti státuszukat

Kiszivárgott a „Szakképzés 4.0" stratégia végrehajtásának cselekvési tervezete. A szakmai oktatók munkaviszonyán is változtatnának - írja a Népszava a birtokába került előterjesztés-tervezetre hivatkozva.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.