"Végképp lenyúlja az állam a tankönyvpiacot?"

A kormány szerint a tankönyvellátási rendszer megújításának kiemelt célja volt a minőségi és elérhető árú tankönyvek biztosítása, a rendszer pedig racionális és átlátható. Írásbeli kérdésre válaszolt a minisztérium.

Forrás: MIT/Rosta Tibor

"Végképp lenyúlja az állam a tankönyvpiacot?" - érkezett az írásbeli kérdés az Emberi Erőforrások Minisztériumához Arató Gergelytől (DK).

hirdetés
hirdetés

Rétvári Bence parlamenti államtitkár pedig Kásler Miklós miniszter nevében azt válaszolta, hogy a hatályos jogszabályok alapján a tankönyvjegyzékre felvett tankönyvek továbbra is legfeljebb az engedélyben meghatározott időtartamig forgalmazhatók tankönyvként.

Egy racionális és átlátható tankönyvellátási rendszer jött létre, amelyben, ha szükséges, továbbra is részt vehetnek olyan piaci kiadók, amelyek a miniszteri felhívásokban foglalt feltételeknek megfelelnek - írja írásbeli válaszában az államtitkár.

A pedagógusok szabad tankönyvválasztáshoz való joga garantált, és a választásukat már nem a piaci kiadók marketingtevékenységének befolyása határozza meg .

Az új Nemzeti alaptanterv bevezetésével egyidejűleg a tankönyvkiadásért felelős kiadó gondoskodik arról, hogy legyen minden évfolyam minden tantárgyához megfelelő kínálat a tankönyvjegyzéken - teszi hozzá. 

Rétvári Bence szerint tankönyvellátás megújult rendszerének kiemelt célja volt a minőségi és elérhető árú tankönyvek biztosítása. Ezen felül a magyar állam átvállalja a szülők anyagi terheit, mivel a kilencedik évfolyamig minden tanuló részére, tizedik évfolyamtól pedig a rászorul ó gyermekek részére ingyenesen biztosítja a tanuláshoz szükséges tankönyveket.

Nagyon furcsa részletet találtak a tizenegyedikesek történelemkönyvében

Elfogadható és eredményes lehet-e, ha az egyéni szabadság "némi korlátozásával" és "egy kis kegyetlenséggel" veszi rá az állam a cigány szülőket arra, hogy iskolába járassák gyermekeiket? Egyebek mellett erre a kérdésre kell választ találniuk azoknak a 11. osztályos diákoknak, akik az új állami tankönyvekből tanulnak történelmet.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X