Vekerdy Tamás: "az a magyar iskola sokkal kevésbé volt kínzó, gyötrő, pusztító iskola, mint a mai"

Vekerdy Tamás a 80-as évekbeli magyar oktatásról azt nyilatkozta, hogy "gyilkos, mert testileg, lelkileg rongálja a gyerekeket". Most, D. Tóth Krisztának azt mondta, hogy az a magyar iskola, amit akkor ő hevesen kritizált, "sokkal jobb, emberbarátibb, gyerekközelibb, gyerekekről többet tudó, gyerekeket és tanáraikat sokkal kevésbé kínzó, gyötrő, pusztító iskola volt, mint a mai".

Forrás: pixabay

"Hetedik, nyolcadikba hozd kisfiam a maximumot, ezen múlik a továbbtanulásod, sőt olyat is hallottam, ezen múlik az életed" - mesélte Vekerdy Tamás az Elviszlek magammal című műsorban D. Tóth Krisztának. Vekerdy Tamás elmondta, hogy az életben való beválás nem korrelál az iskolai beválással: "nem igaz az, hogy az iskolai jegy bármit jelentene, tudjuk, hogy pont a tehetséges gyerek nem fog egyenletesen teljesíteni, mindenből jó jegyet hozni. Kettőből vagy egyből vagy háromból jó lesz, a többit, bocsánat, leszarja, mert a tehetség deviáns. Na most ezt a magyar iskola nemhogy nem honorálja, nem bírja elviselni" - részletezte a pszichológus.

hirdetés
hirdetés

A 80-as években azt nyilatkozta az akkori oktatásról, hogy "a magyar iskola gyilkos, mert testileg, lelkileg rongálja a gyerekeket. Most azt kell mondanom, hogy az a magyar iskola, amit én akkor hevesen kritizáltam, az sokkal jobb, emberbarátibb, gyerekközelibb, gyerekekről többet tudó, gyerekeket és tanáraikat sokkal kevésbé kínzó, gyötrő, pusztító iskola volt, mint a mai".

Vekerdy Tamás úgy gondolja, hogy a komolyabb emberek, kollégák lényegében egyetértenek vele abban, hogy nemzetpusztító baj van az iskola körül, és hogy ezzel valamit kezdeni kell.

Mit jelent a család ebben a történetben?

A pszichológus szerint a család még mindig egy elsődleges fórum a gyerek számára: "a család számít többet, a család a döntő, a család védelmet tud biztosítani, a család magántanulóvá tudja tenni a gyereket, a család alternatív iskolát tud keresni, amelyeket szintén szorongatnak. Tehát a család sokat tehet, ez a pozitívum. A negatívum az, hogyha a család nincs jó szociális állapotban, akkor viszont egyáltalán nem tud a gyereken segíteni ebben az értelemben".

Ezt a tanácsot adja Vekerdy Tamás a szülőknek: jó volna, ha elfogadnánk a gyerek karakterét

"Jó volna, ha elfogadnánk a gyerek karakterét, és nem próbálnánk erőszakosan olyanná faragni, amilyen úgysem tud lenni" - tanácsolja a szülőknek Vekerdy Tamás pszichológus. Jó volna, ha elfogadnánk a gyerek karakterét, és nem próbálnánk erőszakosan olyanná faragni, amilyen úgysem tud lenni. Tudom, félünk, hogy nem fog 'érvényesülni' az életben.

hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X