Kitálalt Parragh Lászlóról a volt oktatási igazgató: "látszik, hogy nem ért a szakképzéshez"

9

Kitálalt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara működéséről Szilágyi János, aki 2016-ig volt képzési és oktatási igazgató. Szerinte kreatív és kritikus szakértők nem kellenek, mindenben a kormányzati akarat érvényesül, az elnök felett pedig nincs belső kontroll.

Forrás: MTI / Koszticsák Szilárd

"A nyilatkozataiból is látszik, nem ért a szakképzéshez, és nincs olyan szellemi, intellektuális szakmai háttér, amely demokratikus kontrollt gyakorolna felette" - mondta a Népszavának Parragh László elnökről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) korábbi képzési és oktatási igazgatója. Szilágyi János tizennégy év után 2016-ban mondott fel, miután elege lett az áldatlan állapotokból. Szilágyi János szerint 2014 után egyre kevésbé volt szükség gondolkodó, kreatív, kritikus szakemberekre.

hirdetés
hirdetés

A szakember szerint mihamarabb rendszerváltásra van szükség a szakképzésben, meg kell szabadulni a politikai ideológiával átitatott modellektől. A szervezeten belül számos előremutató kezdeményezés született, ám ezeket rendszerint keresztülhúzták a politikai érdekek – többek között ez olvasható a civil oktatási szervezeteknek elküldött tanulmányában.

Furcsa kérdést tett fel Parragh László, aki tudja, hogy ő a fekete ördög

Igen, fenntartom, hogy csökkenteni kell a gimnáziumi férőhelyek számát - mondta az mfor.hu-nak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki szerint sok diák még írni-olvasni sem tud, amikor bekerül a középiskolába, az általános iskolai oktatáson ezért mindenképpen változtatni kell. Azt a kérdést is feltette, "mire jó, ha a gyerek kívülről fújja az Árpád-házi királyok születési dátumát"?

Szilágyi János szerint a 2010-től elindított, munkaalapú, fizikai, „kékgalléros” szakmunkára épülő szakképzési modellt szakmai körökben „egyszer használatos szakmunkás modellnek” is nevezik, mert a betanított munkára épülő, összeszerelő típusú feladatokra készíti fel a diákokat. Ebből a szempontból nem nevezhető sikernek a szakgimnáziumi képzés bevezetése sem: az itt végzettek számára beszűkültek a továbbtanulási lehetőségek. Az MKIK volt képzési igazgatója szerint a döntéshozói szándék az lehetett, hogy azt az illúziót keltsék a továbbtanulókban, mintha a szakgimnáziumban az érettségi mellé teljes értékű szakmát is lehet szerezni. 

"Ebből az lett, hogy sem az érettségi, sem a megszerzett szakma nem teljes értékű" – fogalmazott Szilágyi.

Parragh László büszke arra, hogy 15 évre vitte volna le a tankötelezettségi korhatárt

„Készséggel elismerem, ebben a kormányban tettestársak voltunk. Gondolatom lényege egyszerű: ha valaki szakács akar lennei, annak a szakács szakmát kell megtanulni" - ezt mondta a szakiskolai közismereti tárgyak leépítéséről a 168 Órának Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki szerint a PISA-jelentés ugyanazt mondja, amitő.

hirdetés

Hozzászólások (9) , melyek közül a legfrissebbek:

rebull

És Szilágyi mit tett az alatt a 14 év alatt, amíg oktatási és képzési igazgató volt? Azon kívül, hogy a munkatársait terrorban tartotta.

5000-es szaralak!

Lezüllesztenek mindent a saját szintjükre gondolják csak a lopáshoz kell érteni pedig nem árt ha az ember értéket tud elő állítani ami hasznos a társadalomnak.

Parragh László a szakképzéshez SEM ért. Egyszerű fidesz-bérenc, aki O.V. s..ge szőrébe kapaszkodik.

Kamupipőke

A bukott csempekirály csudát tesz!
Egy csudát tesz ez bármi értelmeset is, nem tesz ez semmi használhatót! Nyalja a megfelelő $€gget, és biciklizik: lefelé teper, felfelé liheg. Gusztustalan féreg. Az Andrássy úton szeretném látni. Valahol az Oktogon előtt. Ott viszonylag közel vannak egymáshoz a lámpaoszlopok, így mondjuk lehetne a szomszédja az orvosi kamara elnöke, a CÖF-ösök közül néhányan, stb. De olyan ez, mint az Olimpia. Itt is a részvétel a lényeg, nem a helyezés!

Oscarson

Eddig sem volt senkinek sem kétsége, Parrag egy utolsó alak, tudatlan, pártkatona, erőszakos, embertelen !

Erről az emberről csak a dilettantizmus jut eszembe! Persze ez igaz a kormányra is!

Bukott szaniterárus lesz az.

Köszönöm, Szilágyi Úr! Végre valaki kimondta, hogy ez a szaniter-árus mennyi kárt okoz a magyar oktatásban és az unokáinknak!

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X