Megdöbbentő videó: ezt minden tanárnak és diáknak meg kellene néznie

2

Többen is megosztották a Facebookon azt a videót, amely olyan diákoknak ad használható "módszert", akiket verbálisan zaklatnak iskolatársaik. Hogyan érdemes kommunikálni a bántalmazókkal, milyen mondatokkal lehet őket elhallgattatni?

A videó első egy percében egy (sajnos) "átlagos" szópárbaj hangzik el, az igazán érdekes rész azonban csak ezután kezdődik. Mit tesz egy iskolai zaklató, ha nem sértésekkel próbál visszavágni neki a bántalmazott diák, hanem más taktikát választ?

"Valamennyi szekálásszakértő egyetért egy dologban. Hogy a szekálás az erőegyensúly felbomlása. Amikor valaki hatalmas gyakorol feletted. A céljuk, hogy alulmaradj, mert akkor ők győznek (...) Azt mondja a szekáló, hogy utálja a búrád. Ha haraggal válaszolsz ("Kussolj!"), a szekáló imádja. Tehát minél idegesebb vagy, minél dühösebb vagy, ők annál jobban szórakoznak" - mondja a videón szereplő szakember.

hirdetés
hirdetés

"Mennyire király lenne, ha te mint a könyörtelen ugratás és gúnyolódás vagy szekálás áldozata úgy döntenél, hogy nem kapod fel a vizet? Hogy vastag bőrt növesztesz? Hogy hagyod, hogy mások gyűlölködő, bunkó szavai leperegjenek rólad? És ne érdekeljen, hogy mit mondanak? Ha elmagyarázod a diákoknak, hogy hogy a szekálás mindössze a felülkerekedés és az alulmaradás játszmája, és csak akkor győzhetnek, ha nem durran el az agyuk. Akkor a szekáló veszít. És amikor az ember veszít, nem akar tovább játszani, ezért békén hagynak" - magyarázza, hozzátéve: "nem állítom, hogy könnyű, de a logikája nagyon egyszerű".

Ennyire súlyos következményei lehetnek az iskolai zaklatásnak

Csökkenti a tanulók tanulmányi teljesítményét és magabiztosságát, saját képességeikbe vetett hitét a hosszan tartó vagy erősödő iskolai zaklatás egy új tanulmány szerint. Az Amerikai Pszichológusok Társasága tanulmánya elkészítéséhez több száz gyerek életét követte végig óvodáskortól a középiskoláig. Eredményeiket a Journal of Educational Psychology című szaklapban mutatták be.

hirdetés

Hozzászólások (2)

Brigitta.N

Roland!

Velem hasonlóan volt! Soha senkire egy rossz szót nem szóltam, még is szekáltak. Én is megvédtem magam mert volt, hogy kezet emeltek rám méghozzá a fiúk! Az érdekes teljesen rendjén volt, de amikor én ütöttem vissza, hogy megvédjem magam egyből kicsaptak.
Apám, anyám és a tanáraim leszarták, így én 16 évesen kikerültem az iskola rendszerből. Mehettem a mekibe krumplit sütni. Két éve összespóroltam annyit, hogy a piacon vegyek egy érettségit- azóta is azzal boldogulok. Sok esti iskolával próbálkoztam, de mindig elutasították a jelentkezésemet.
Úgy tűnik ami velünk történik az teljesen rendjén van a társadalom számára.

Roland.Nemes

Én gyerekként egy nyeszlett nyüzüge voltam- ránézésre!
Viszont mivel egy dzsúdós családból származtam ezért én jártas voltam a harcművészetekben.
Nekem az volt a módszerem, ha be szóltak, vissza kérdeztem, hogy mi a baj- mivel bántottam őt, hogy így viselkedik! Ha erre további verbális zaklatás volt a válasz én is visszaszóltam az ő stílusában, és ha ezek után ököllel jött akkor arra az én öklöm volt a válasz- illetve dzsúdó technikák. legtöbbször én győztem.
Persze ennek meg volt az ára. Mindig én kaptam az intőt meg engem rúgtak ki mivel én maradtam állva és nem egyszer volt, hogy aki engem [email protected] az a verekedés végén a kórházban kötött ki. (a nyolcat tizenkét suliban jártam ki és a versenyszerű sportolástól is eltiltottak) Soha senkire egy rossz pillantást nem vetettem még is [email protected] mire én megvédtem magam.
Közép iskolát csak estin végezhettem el- oda is úgy vettek fel, hogy az igazgatónak ment a boríték.
Végső soron én jártam jobban! van két diplomám és egy nagyvállalatnál vagyok igazgató és milliókat keresek. Azok akik általánosban kikezdtek velem többekről tudom, hogy a tescoban robotolnak- valaki még ült is azóta.
Ahogyan sokan mondják- az erőszak erőszakot szül- és nem lehet tudni, hogy a másik emberben mi lakozik. Ezért nem szabad senkibe sem belekötni, max ha nyomós okot ad rá!

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X