Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Erődemonstráció: A legnagyobb szakszervezetek is beálltak a tanárok mögé

10

Amit Mendrey László reggel még csak belengetett, az délutánra nyilvános lett, a több százeres létszámú szakszervezeti szövetségek is beálltak a tanári tiltakozások ügye mögé, ráadásul ezen tovább lépve módosítanák a sztrájktörvényt is.

Forrás: Stiller Ákos

A szakszervezetek támogatják a közoktatás megújításáért küzdő pedagógusok, diákok harcát - mondta sajtótájékoztatón péntek délután Czövek János, a Liga Szakszervezetek (Liga) társelnöke az öt magyarországi szakszervezeti konföderációval közösen tartott sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

hirdetés
hirdetés

A legnagyobb szakszervezeti szövetségek együttes taglétszáma meghaladja a több százezer főt, ebből csak a Liga 110 ezer tagot képvisel. A sajtótájékoztatón jelen volt az Autonóm Szakszervezeti Szövetség, mely már korábban is együtt vonult a tanárokkal és diákokkal, a szintén támogató Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, valamint a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Munkástanácsok Országos Szövetség.

Czövek János egy véleményen volt Földiák András SZEF-elnökkel, és Kordás Lászlóval, a MASZ-elnökével, miszerint bár a március 30-ára kilátásba helyezett tiltakozó akciót szükségesnek és jogosnak tartják, nem bátorítják törvényellenes lépésre tagjaikat. Mendrey László PDSZ elnök péntek reggeli állítása szerint megoldást talált arra, hogy miként lehetne törvényesen tiltakozni az oktatásért március 30-án, de ennek részletei egyelőre nem ismertek.

Mendrey szerint van megoldás a törvényes tiltakozásra.
Mendrey szerint van megoldás a törvényes tiltakozásra.
Forrás: MTI / Szigetváry Zsolt

A Liga elnöke felidézte a március 15-i pedagógus demonstráción Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója által bejelentett tiltakozó akciót, amely a Liga társelnöke szerint ismételten arra mutatott rá, hogy a 2010-ben módosított sztrájktörvény óta ellehetetlenült a munkavállalók sztrájkhoz való alkotmányos joga. A szakszervezetek ezért kezdeményeznék a sztrájktörvény módosítását - jegyezte meg.

Kordás László elmondta, ha valaki a tagok közül szeretne részt venni a március 30-án kilátásba helyezett egyórás sztrájkban, és így élni kíván a polgári engedetlenség eszközével, annak a munkavállalónak a MASZ minden esetleges későbbi joghátrány esetén segítséget nyújt, amennyiben a jogszabályi háttér ezt lehetővé teszi, tette hozzá. Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke szintén azt hangsúlyozta, hogy a Tanítanék! mozgalom a sztrájktörvény ellehetetlenülése miatt kezdeményezte a polgári engedetlenséget.

Földikák azonban azt sem szeretné, hogy szakadék legyen a civil kezdeményezés és a szakszervezetek között, ezért azt javasolta, hogy az érintettek szabályos eszközökkel próbáljanak meg sztrájkot hirdetni március 30-ára.

Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint fontos, hogy a széles társadalmi rétegeket érintő kérdésekben a szakszervezetek egységesen nyilvánítanak véleményt. Ez egy fontos üzenet, a kormány számára pedig figyelmeztető jel - mondta. Lényegében péntek délutánra a tanárok minden fontos szegmensből élvezik a szakszervezeti támogatást, ami nagy lendületet adhat a március végi munkabeszüntetésnek.

Palkovics László oktatási államtitkár csütörtökön online fogadóóráján közölte, hogy a jelenlegi hatályos jogszabályok szerint a keddi "politikai tüntetésen bejelentett március 30-ára vonatkozó egyórás akció" esetén a jogszerű sztrájk törvényi feltételei nem állnak fenn. Orbán Viktor egyszerűen viccnek vette a Tanítanék Mozgalom követelését, miszerint bocsánatkéréssel tartozik a kormány az oktatás helyzete miatt.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (10) , melyek közül a legfrissebbek:

Németh Imre

7ibi!Tudod az úgy volt ,mikor hozták az átalakításról szólo rendeletüket rózsával, pont az illetékesek feje fölött döntöttek megkérdezésük véleményük nélkül !A cöf- pöcs békemenetet meg kár ide hozni ,az olyan rákosi orbi csizmadia szörny szülött Észak-Koreai beütéssel !

Csiba Éva

EGYETÉRTEK A MÁRC.30.TÜNTETÉSSEL .MI IS SOKAN LESZÜNK

Kálmánné Majláth

Ha arra várnak, hogy a kormány változtat a sztrájk törvényen, akkor itt legfeljebb felmorzsolódás lesz! Polgári engedetlenség kell, biztos sokan melléjük állnak!!!

Hegedus Tibor

A FŐ CÍM egy vicc többszöri el olvasás után sem értem.A szakszervezeteknek nem az lenne a dolga valójában amire megválasztották.Dicsekszenek a nagy létszámmal osszák az észt a háttérből,és magyarázzák a 2010 hibájukat.Most megmutathatnák erejüket amire a valamikori tagság felhatalmazta őket,minden felesleges törvény módosítást és javaslatot 1 nap elég a törvény hozóknak. Tisztelt urak és hölgyek ha ez nem sikerül akkor a cikk benn le írtnak megfelelően álljanak és mutassanak példát a polgári engedetlenséggel ,mivel egyet értek a demokratikus megoldásokkal de mivel Palkovics úr kijelentése bizonyítja az erő viszonyból való tárgyalásokat. Volt szakszervezeti tag ,és nem vagyok egy pártnak sem tagja."Hajrá Magyarok Hajrá Magyarország" idézet

Inhoff László

Mendrey milyen szakszervezeti vezető a tagok tagdíjából van fizetése, kutya kötelessége kiállni a dolgozók mellé, ha ez nem tetszik neki mondjon le, vagy ki kell lépni mindenkinek a szakszervezetből és a vezetők mehetnek nyalni Ennyi...

Bakk Gyula

És ha csoda történik. Áder János kér bocsánatot??? Neki ki kellene állni - Orbán pökhendi magatartását figyelmen kívül hagyva -, s megtenni a bocsánatkérést. Ezt nem szó szerint értem. Valóban meg kell oldani a közoktatás helyzetét. Le kell ülni a kormány részéről a Civil Közoktatási platform a közoktatás megújításáért kerek asztalához. Ha nem, akkor ez nem vicc, jöhet a SZTRÁJK. Mindenki álljon ki a tanárok mellé, szülő, nagyszülő, nyugdíjas, szóval MINDENKI!

7ibi

Egészségükre. Ahogy megmondta anno Gyurcsány, majd megunják azt hazamennek.

Ha valamennyire is érdekelné őket az oktatás, akkor a megegyezésre törekednének és nem arra, hogy jelenetet rendezzenek. Ez az ultimátum is egy vicc. Ők akarnak valamit a kormánytól, valamennyire komolyan is vennék őket, aztán most meg kb. úgy csinálnak Pukliék mintha ők tennének szívességet Orbánéknak, hogy szóba állnak velük.

Jó kezdeményezésnek indult, de szépen lassan kezet foghatnak a békemenettel.

weljan

Viszont mindenkinek joga van 1 nap szabadságot kivenni, vagy az iskolán kívül tölthető munkaidő terhére állni az iskola előtt.
Aki meg nem tanár, az emlékezhet korábbi iskolája helyére.

Kamupipőke

Szegény Palkovics! Hülyét csinálnak belőle, elrobog felette a bölénycsorda, aztán magyarázhat a főnökének, hogy maradhatott nyitva a karámkapu!

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X