Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Súlyos problémák a szakképzésben: bizonytalanságban tartják a diákokat is

3

Súlyos problémák vannak a szakképzésben is, az átgondolatlan, egymásnak ellentmondó intézkedések pedig bizonytalanságban tartják a diákokat és a tanárokat is.

Forrás: hvg.hu

A szakképzésben az oktatás alapvető feltételei is hiányoznak: nem biztosított a megfelelő számú, megfelelő minőségű gyakorlati képzőhely. A szakmát választó diákok olyan iskolákba kerülnek be, ahol az elmúlt öt évben a műhelyekben és laboratóriumokban nem volt új beszerzés, és a meglévő berendezések javítására és felújítására sem jutott elegendő pénz - olvasható a tíz szervezet által írt közleményben. Kivéreztetik a szakképzőket? Nem csak a Klikhez tartozó igazgatók lázadnak

hirdetés
hirdetés

Az állásfoglalásban kitértek arra is, hogy az egymásnak ellentmondó, átgondolatlan intézkedések a tanulókat, a szülőket és a tanárokat is bizonytalanságban tartják.

Véleményük szerint megnehezíti a pályaválasztást, a tanulást és az iskolák működését, hogy évente változik, egy-egy iskolában, egy-egy megyében milyen szakmát lehet tanulni; a kínálatról az iskolák, a gyerekek és szüleik csak az utolsó pillanatokban értesülhetnek.

A 11. osztályos diákok még januárban sem tudják, milyen követelmények alapján fognak szakmai tárgyaikból érettségizni alig több mint egy év múlva - jegyezték meg, hozzátéve: a kerettanterv és a tankönyvek követhetetlen gyakorisággal változnak.

Szinte évenként forgatják fel a szakképzés egész rendszerét, tologatják az iskolákat a különböző minisztériumok között. A szakiskolákban összesen heti 6 tanóra jut mindarra, ami nem torna és nem szakma, és a szakközépiskolákban is kevesebb lesz a közismereti óraszám. Ezzel a szakképzésben részt vevő gyerekek elől elzárják a továbbtanulás lehetőségét, elveszik tőlük az önképzés és átképzés perspektíváját, nem adják meg számukra a gazdaság változásaihoz való alkalmazkodás képességét.

"Cinikus módon most megváltoztatják az iskolatípusok nevét: a szakiskolákat ezentúl szakközépiskolának, a szakközépiskolát pedig szakgimnáziumnak fogják nevezni", vagyis a szakképzésben részt vevőknek tudás helyett csupán jól hangzó bizonyítványt adnak - írták.

Az állásfoglalást az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, az Eötvös József Szabadelvű Pedagógiai Társaság, a Hálózat a Tanszabadságért, a Hívatlanul Hálózat, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület, a Magyartanárok Egyesülete, az Oktatási Vezetők Szakszervezete, az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete írta alá.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (3)

[email protected]

Némileg vitatkoznék az előttem szólókkal!

A 25-30 évvel ezelőtti szakképzés színvonala sem volt összhangban az iparban elvárt szaktudással, de ma ez az olló sokkal nagyobbra nyílt. Mi ennek az oka:

-Magyarországon az elmúlt 100 évebn berögződött egy poroszos rendszerű képzés, aminek az alapja a rövid távú memória használata és a valós emberi tanulásnak teljesen ellentmondóan a tudást nem gyakorlati problémák megoldásaira nevelő, nem a gyakorlatban (ami lehet papíron is) használható készségre, hanem a gyakorlatban nem igazán használható lexikális ismeretekre. Sajnos, ma a reál-tárgyakat is tételek és definíciók halmazának a bebiflázásával akarják tanítani, nem pedig a megismerés, a felfedezés örömét átadni. A teljesítmény mérése sem a kreativitáson alapul, hanem a rövid távú memória mérésén
-Az elmúlt évben az iskolák tantervi szerkezete teljesen elment a humán tárgyak irányába és akár a szakképzésben is. Nem gondolkodó embereket akarnak képezni, hanem valamiféle memoritereket, akik valamilyen algoritmus szerint tesznek. (persze ma Mo-n a "pitykeösszeszerelő" üzemekben lehet nincs is szükség másra)
-A 3. legfontosabb baj, hogy szakmai tanárok jelentős része abszolut nem tudja, mi az elvárás a valós életben, kizárólag az SZVK alapján tájékozódik, mivel sosem volt az iparban. A technika, technológia rohamléptekkel fejlődik, a gyakorlati szakemberek sem tudnak tökéletesen lépést tartani vel, de hogyan lehet olyan emberekkel tanítani, akik a terem 4 falai között voltak, vannak? Nem ők tehetnek róla, de be kellene vonni a VALÓS SZAKEMBEREKET is a képzésbe, nem az óraszámokkal, statisztikai adatokkal manipulálni. Sajnos, pont ez ellen hozzák a törvényeket. (hogyan lehet pl. karosszérialakatost tanítani, mikor nem lehet találni olyan tanári MA diplomával rendelkező embert, aki tud karosszériát is javítani????)

Régóta "Kiabál" az ipar, hogy nincs szakember. Mindőnk tapasztalhattuk már, ha pl. elromlik a modern autónk, megyünk fűhöz-fához, hogy valaki egyáltalán hozzá tudjon szólni, holott pl. autószerelőket is képeznek bőven, de Zsiguli motorokat látnak az iskolában. Nem jön rá senki, hogy ezt a szakképzési rendszert nem maszatolni kellene, hanem bezárni és egy teljesen újat létrehozni a valós elvárásoknak megfelelően.

Pedagógia

Nagyon jó cikk! Felhívja a figyelmet az oktatási rendszer egyik nagyon súlyos problémájára, amit mi, szakiskolai "közismereti" (integrált komm-magyar, társadalomismeret, természetismeret tanárok "nyögünk") Heti 1 óra/tárgy!!!! Aki közismeretesként dolgozok, 1-2 szakosként, az csak részmunkaidős vagy óraadó lehet. (Megbízási szerződéssel vagy akár vállalkozóival, a mínuszokért.) Emellé gyártson taneszközöket, teremtsen jó közérzetet és motiváljon olyan tanulókat, akik sok esetben, több területen hátránnyal indulnak. E hátrány az alacsony óraszám, taneszköz-hiány, vagy éppen a projektort hátizsákjában naponta cipelő, fáradt (őket még névről sem mindig ismerő) tanárok láttán fokozódhat. Azt látja, hogy a tanár diplomás és mit ért el? Emellett még csodálkozunk, hogy a szakiskolások kompetenciamérés-eredményei gyengébbek a gimisekénél? A maximálisan elérhető pontszám több mint 60%-át elérik. Még jó is, ahhoz viszonyítva, amilyen lehetőségeik vannak az amúgy is sok esetben rosszabb tanulási képességeik, motiváltságuk mellé.

kalkula

Mindez azért, hogy minél butábbak maradjanak az emberek, legyenek szakbarbárok, mert buta embereket könnyebb irányítani.

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X