Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Egyetlen tankönyve lesz a szakiskolásoknak

5

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet olyan "érthető nyelvezetű" tankönyvet fejlesztett ki a szakiskolai diákoknak, amelyből a magyartól a természetismeretig mindent megtanulhatnak. A "közismereti tankönyvből" csak a testnevelés és az idegen nyelv maradt ki.

Forrás: túry

Új, kísérleti közismereti tankönyvből tanulhatnak a szakiskolások. A kiadványt szeptember 2-ig 25 ezer diák kapja meg ingyenesen - közölte az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) csütörtökön az MTI-vel, miután bemutatták a tankönyvet Budapesten.

hirdetés
hirdetés

Az OFI közleménye szerint ezzel akár ötezer forintot is megspórolhatnak a diákok szülei. Mint írták, a megújított Nemzeti alaptanterv mellett az OFI másik kiemelkedő feladata az volt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából kidolgozza, majd véglegesítse a szakiskolai közismereti programot. Ennek keretében készült most el az a kísérleti közismereti tankönyv, amelyet minden 9. évfolyamos szakiskolai diák megkap. A tankönyvet felmenő rendszerben vezetik be.

A szakiskolai közismereti program kidolgozása 2011-ben kezdődött. A program nem hagyományos tantárgyi szerkezetben készült, hanem olyan komplex tantárgyakat tartalmaz, amelyekben a hagyományos tantárgyi tartalmak integráltan jelennek meg. Ennek mentén kezdődött el az új kísérleti tankönyv koncepciójának kidolgozása is.

A diákok ebből az egy tankönyvből tanulhatnak a kommunikációról és magyar nyelvről, a matematikáról, a történelemről és társadalomismeretről, az osztályközösség-építésről, valamint természetismeretről. A szakmai tárgyak mellett ezen kívül csak idegennyelv- és testnevelésórájuk lesz a szakiskolai diákoknak: az új kerettantervet itt találjátok.

A közlemény szerint Kaposi József, az OFI főigazgatója a könyvbemutatón kiemelte: a tankönyv a szakiskolai tanulók számára érthető nyelvezeten, képekkel, feladatokkal és illusztrációkkal szemléltetve készült, hogy minél könnyebben, gyorsabban elsajátíthassák az általános műveltséghez, a hétköznapi élethez szükséges ismereteket.

Mayer József, az OFI tudományos munkatársa hozzátette, hogy a szakiskolai közismereti program kidolgozásakor több felmérést is készítettek, több mint ezer pedagógust kérdeztek meg tapasztalataikról, és ennek alapján kezdték el a tankönyv összeállítását. A lektorálást az OFI-tól független szakemberek végezték.

hirdetés

Hozzászólások (5)

Blum Szilárd

Minden kívánságom így teljesüljön - már le is lehet tölteni :)
http://dokumentumtar.ofi.hu/php/pdf/129_190_termeszetismeret.pdf (a többi tárgy is, ugyanitt)

Blum Szilárd

>szeptember 2-ig 25 ezer diák kapja meg ingyenesen
-És a pedagógusok hozzáférhetnek egy picit előbb? pdf-ben, akárhogy? Már régebben kellett volna, de egy hét előny is jobb, mint a diákokkal egy időben rácsodálkozni a könyvre.

trkalat

Elég, ha 16 éves korukig megtanulják, hogy a labda gömbölyű,a fű zöld és közmunkásként kell kaszálni.

trkalat

Hurrá,és nincs új a nap alatt! Édesanyám a 60-as években végezte el a 7-8. osztályt,úgy emlékszem, neki volt ilyen típusú könyve,amit gyerekkoromban élvezettel lapozgattam.Olyan ez,mint valami sűrítmény,ami a legfontosabb dolgokat tartalmazza,a végtelenségig leegyszerűsítve.Biztos,hogy ez a megfelelő irány a XXI. században? Nem!

Szabó István

"Egyetlen tankönyve lesz a szakiskolásoknak" Ez szép, de majd leviszik a fideszes fiúk ezt nulla tankönyvre is.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X