szerző:
Eduline

A skóciai Eve Morris alighanem a világ legkisebb általános iskolájában kezdi meg tanulmányait két év múlva – a skóciai Rum sziget egyetlen oktatási intézményében mindössze két diák tanul, velük egyetlen tanár foglalkozik. Az iskolaigazgató néhány hónapja elköltözött, és magával vitte három unokáját is – ezzel felére csökkentette a diáklétszámot.

„Ennél kisebb iskoláról még nem is hallottunk. Eve az egyetlen gyerek az óvodában, és mire végez, ő lesz az egyetlen tanuló az általános iskolában” – mondta a kislány édesanyja a The Sun című brit napilapnak.

A Rum Primary School - honlapja nincs, de emailt lehet küldeni az egyszemélyes tantestületnek
©

A Skócia nyugati partjai mellett fekvő Rum szigetnek mindössze huszonkét állandó lakosa van, az általános iskolában eddig hat diák tanult, az elmúlt egy évben azonban felére esett vissza a tanulói létszám. Először az iskola igazgatója költözött el a szigetről három unokájával együtt, majd egy másik család hagyta ott a települést – idén ezért már csak ketten fejezik be a tanévet az egytermes iskolában, egyikük szeptembertől egy skóciai középiskolában folytatja tanulmányait, de a másik diáknak is mindössze egy éve van hátra az általános iskolából.

A Rum sziget: csak huszonkét állandó lakosa van
©

Két év múlva így valószínűleg Eve Morris lesz az egyetlen általános iskolás a szigeten, az oktatási körzet – amelyhez a kisiskola tartozik – szóvivője szerint az intézmény addig működik majd, ameddig van diákja. „Ha egyetlen tanuló sem marad, be kell zárnunk az iskolát” – mondta. A közeli Canna sziget iskolája is hasonló problémával küzd, igaz, ott négyen tanulnak. A világ leghátborzongatóbb iskolájáról itt találsz képeket.

eduline