szerző:
Eduline

Tanítási időben nem viselhetnek bő, csípőig leeresztett nadrágot, kivágott felsőt és szűk szoknyát az arkansasi diákok, az állam kormányzója ugyanis aláírta azt a rendelet, amely az eddiginél jóval szigorúbb öltözködési szabályok betartására kötelezi az iskolásokat.

"Közszemlére teszi az alsóneműt, a hátsót, a lányoknál a kebleket" - az arkansasi diákok nem viselhetnek olyan ruhadarabokat, amelyek megfelelnek ennek a "definíciónak". Arról egyelőre még nem döntöttek az iskolaigazgatók, hogy mivel büntetik azokat a tanulókat, akik megszegik az öltözködési előírást. Jogosan tiltják ki az iskolákból az extrém külsejű diákokat? A hazai szabályzásról itt olvashatsz.

Egy nagy-britanniai iskola is szigorú szabályokat vezetett be: a csípőszabású, illetve testhez simuló nadrágot viselő lányok nem léphetnek be az osztálytermekbe, és nem vehetnek részt a tanórákon.

Ilyen öltözékben egyetlen arkansasi diák sem mehet iskolába

A gloucestershire-i Bradley Stoke Közösségi Iskola külön hírlevélben értesítette az új szabályról a szülőket és a diákokat: eszerint az „oda nem illő” öltözéket viselő lányokat addig nem engedik be az osztálytermekbe, amíg át nem öltöznek. Az intézmény vezetői több tucat, különböző méretű és „normális szabású” nadrágot vásárolt – ezeket vehetik fel reggelente a renitens tanulók, cserébe persze foglalót kell fizetniük.

„Jól tudom, hogy a szülők csak nagyon ritkán mondanak nemet egy-egy divatos szűkszabású nadrág megvásárlására, hiszen a fiatal lányok ezt szeretik hordani. De addig nem lazítunk az iskolai szabályokon, amíg a diákjaink nem megfelelő öltözékben érkeznek az órákra” – indokolta döntését az igazgató.

Balul sült el az egyetemi szigor

Az igazgató – ígérete szerint – egyetlen diákot sem fog kicsapni öltözködése miatt. Talán jobban is jár így az iskola, a brazíliai Bandeirante Egyetemnek ugyanis a közelmúltban 23 ezer dolláros kártérítést kellett fizetnie egy volt hallgatónak, akit 2009-ben miniszoknyája miatt tanácsoltak el. A 21 éves Geisy Arruda egy tűzpiros ruha miatt került bajba, az egyetem szerint öltözködésével ugyanis megzavarta a tanítás rendjét, nem tartotta be az alapvető öltözködési normákat.

A hallgató kicsapása után óriási vita kezdődött Brazíliában a személyi szabadságjogokról és a közerkölcsről – az oktatási minisztérium nyomására az egyetem végül visszavonta döntését, az ügy ennek ellenére mégis a Sao Paolo-i bíróságra került.

eduline