szerző:
Eduline

Iskolabezárási moratórium bevezetéséről szóló határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek a Jobbik - jelentette be az ellenzéki párt két országgyűlési képviselője szerdán, sajtótájékoztatón.

Dúró Dóra elmondta: országos probléma, hogy egyre több iskola esetében merül fel a bezárás lehetősége többségében anyagi okok miatt, a helyzetet súlyosbítja, hogy a 2011-es költségvetésben a korábbi 350 millió forint helyett 300 millióra csökken a kisiskolák újranyitására fordítható összeg.
   
A Jobbik határozati javaslata kimondaná, hogy az érintett iskolák további működéséhez szükséges források megszerzéséig ne lehessen bezárni az intézményeket, valamint ne lehessen a iskolaépületeket értékesíteni, vagy más célra hasznosítani. Az ellenzéki párt szerint az önkormányzatoknak más területeken kellene spórolniuk, nem pedig az oktatási intézmények bezárásával.
   
Ferenczi Gábor példaként említette a bakonyjákói iskola esetét, ahol - bár az önkormányzatnak vannak tartalékai és az iskola is megfelelő létszámmal működik - a helyi képviselő-testület mégis az intézmény bezárását tervezi; Ajkán pedig a város négymilliárd forintos adósságának csökkentésével indokolják egy 12 millió forintba kerülő oktatási intézmény bezárását. A Jobbik szerint az ilyen esetek megakadályozására lenne alkalmas a határozati javaslatuk.

 MTI