szerző:
Eduline

Informatikai fejlesztések, úttörő alkalmazások a Kodolányi János Főiskolán.

A Kodolányi János Főiskola 2009. januárjában jelentős informatikai fejlesztéseket hajtott végre közel 30 millió forint értékben budapesti, székesfehérvári, orosházi és siófoki oktatási központjában, amelynek előnyeit a hallgatók a 2008/09-es tanév második félévétől már élvezhetik. 

Budapesten és Székesfehérváron vezeték nélküli internet (wifi) hálózat került kiépítésre, így a hallgatók ezeken a helyszíneken szabadon internetezhetnek. Az oktatók számára a már meglévő prezentációs eszközök mellé (laptopok és projektorok) újabb nagyteljesítményű projektorok, laptopok megvásárlására került sor, valamint több teremben interaktív táblák kerültek elhelyezésre. A nyelvi- valamint a fordító és tolmács képzések gyakorlati feltételeit javítva mintegy 6 millió forint értékben tolmácsgépet vásárolt a KJF, melyet nemcsak a hallgatók használhatnak majd tanulmányaik során, hanem a főiskolán megrendezett számos nemzetközi konferencia alkalmával is igénybe vehetik a résztvevők.

A Kodolányi hallgatói gyakran vesznek részt különböző terepmunkában, szakmai gyakorlaton, kutatásokhoz kapcsolódó adatrögzítésben. E folyamatok elengedhetetlen feltétele ma már a magas színvonalú eszközpark. A Szociális Munkák Gyakorlati Központjában valamint az Információtechnológiai Kutató- és Oktatóközpont keretei között a hallgatóknak lehetősége nyílik laptopok, diktafonok, digitális fényképezőgépek, projektorok, szkennerek kölcsönzésére és használatára.

A magyar felsőoktatási intézmények közül elsőként kerül bevezetésre videokonferencia rendszer több oktatási formában, elsősorban az e-learning alapú távoktatási programokban az online konzultációk technikai és módszertani színvonalának emelése céljából. Folyamatosan vizsgálva a technikai újításokat és az oktatási igényeket, több rendszer kipróbálása és tesztelése után az OCS (Office Communications Server) Microsoft Live Meeting 2007 alkalmazását vásárolta meg a Kodolányi János Főiskola. A videokonferencia rendszer használata folyamatos képi és verbális interakciót tesz lehetővé valós időben az oktató és hallgatói között, legyenek az ország vagy akár világ különböző pontján.

Kisebb szemináriumok, workshopok, értekezletek látványos ugyanakkor rendkívül hatékony képi és hangi adattovábbítására alkalmas az ugyancsak most vásárolt 2 db Microsoft Roundtable, azaz panoráma kamera, amely képes arra, hogy érzékelve a mindenkori beszélőt interneten keresztül is bekapcsolhasson résztvevőket a munkamegbeszélésekbe.

Már január során élesben kipróbálhatják a főiskola iránt érdeklődők is a videokonferencia rendszert és panoráma kamerát, hiszen a hazai felsőoktatásban elsőként a Kodolányi János Főiskola szervez online fogadóórákat. Januárban több alkalommal lesz lehetőségük a középiskolásoknak, felvételire készülőknek élőben chatelni, beszélgetni a főiskola rektorával és tanáraival, eddig erre csak a hagyományos nyílt napokon volt mód.