szerző:
Eduline

Mind több magyar egyetemista választja külföldi tanulmányainak helyszínéül a ködös Skóciát, a whisky és juhlegelők hazáját. A magyar és más nemzetiségű diákok választását az egyre erősödő és az önállóság felé kacsingató skót állam is támogatja, és a skót felföldön valóságos Bábel tornyát épít.

A skót kormány, kihasználva az Európai Unió nyújtotta lehetőségeket, minden EU-tagország egyetemistájának a skót diákokkal azonos feltételeket biztosít. Így - néhány feltétel teljesítése esetén - bármely uniós állampolgár ingyen tanulhat skót egyetemen. Pontosabban az előfeltételek megléte esetén a külföldi diákok tanulmányait a skót kormány által létrehozott intézmény, a Student Awards Agency for Scotland finanszírozza, vagyis fizeti az egy- vagy kétéves, BA programban folytatott képzés tandíját. Ezzel színesítik a skót egyetemi élet világát, s egyben más nemzetek diákjaival megismertetik a skót oktatást és magát az országot. Nemcsak hazánkból, hanem az EU különböző szegleteiből érkeznek diákok felfedezni a lehetőségeket, és kisebb-nagyobb nemzetközi diákközpontokat létesítenek Skócia-szerte.

Az egyik ilyen egyetemi fellegvár, a Skócia észak-keleti partján fekvő ékszerdoboz, Dundee, mely két egyetemével és főiskolájával a tanulni vágyók minden igényét kielégíti. Dundee Skócia negyedik legnagyobb városa közel, 150 ezres lakossal, melynek jelentős része, mintegy 20 ezer fő diák.

...

forrás: hetivalasz.hu

a teljes cikk elolvasható itt