szerző:
Eduline

Ahogyan a családok világszerte szembesülnek megtakarításuk, otthonuk, munkájuk elvesztésével, úgy szorulnak gyermekeik érzelmi támogatásra. Legalábbis ezt tanácsolja Dr. Michele C. Thorne gyermekpszichológus, az Indiana Egyetem és a Riley Gyermekkórház szakembere a szülőknek. Tudomásul kéne ugyanis venni, hogy még az újszülött gyermekek is átveszik a szülői stressz érzelmi tónusát. A doktornő szerint minden korosztálynak – beleértve a tinédzsereket is – szüksége van arra, hogy megnyugtassák: biztonságban vannak, és törődnek velük, bárhogy is boldoguljon a családjuk.

A gyerekek, különösen azok, akik hajlamosak a szorongásra, elhamarkodott következtetésekbe fognak bocsátkozni, és feleslegesen aggódnak majd. Dr. Thorne úgy látja: ha egy esetleges probléma kialakul, vagy félő, hogy bekövetkezik, a legjobb, amit tehetünk, hogy felkészítjük a gyermekeket és a tinédzsereket.

"A szülők igenis beszéljék meg iskoláskorú gyermekeikkel a helyzetet, ugyanis nekik időre van szükségük ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjanak a változásokhoz. Mindezt úgy, hogy ne terheljék őket felnőtt gondokkal és problémákkal" – mondta.

Erre azért van szükség, mert a fiatalok még nem készek arra, hogy megbirkózzanak a felnőttek terheivel. Ugyanis a homloklebeny – az agy azon területe, mely a tervezésért, a figyelemért, az összpontosításért, és a következtetésekért felelős – még nincs teljesen kifejlődve a késői kamaszkor idején, illetve a korai felnőttkorban. Vagy ahogyan Dr. Thorne fogalmazott: a fedélzeti komputer, mely az egyén döntéshozatalában játszik nagy szerepet, nincs teljesen leprogramozva a gyerekek és a tinédzserek esetében.

Azt tanácsolja, hogy heti rendszerességgel üljön össze a család – sőt, különösen a nehéz időkben van szükség erre a rendszerességre. Ilyenkor el kell magyarázni, például, hogy apa ezentúl többet lesz itthon, mert nem dolgozik, de szüksége lesz a számítógépre ahhoz, hogy munkát találjon, illetve lépést tartson a világgal. "A legjobb az, ha elmondjuk a gyerekeinknek, mi történik éppen, és kifejtjük a megoldási stratégiánkat is."

Míg a szülök azt szeretnék, hogy gyerekeik úgy érezzék: kérdezhetnek, illetve javaslatokat is tehetnek, a szakember azt ajánlja, hogy ne vonjuk bele a fiatalokat a döntéshozatalba, így például egy helyzetet, ami az ő befolyási körzetükön kívül esik, hogyan kellene kezelni.

"Senki sem akarja, hogy gyereke úgy érezze, nem méltányolja a tanácsát, így a legjobb, ha nem is kérjük ki véleményüket olyan dolgokról, melyekkel kapcsolatban még nem képesek döntést hozni" – mondta. A diákok ráadásul eleve súlyos információtöbblettel terheltek, mivel a legtöbb hír a gazdasági válságról szól, vagy azzal kapcsolatos. Dr. Thorne szerint emiatt a szülőknek ki kéne nyomozni, miről folynak a beszélgetések az iskolaszünetekben, hogy otthon újra napirendre tűzzék azokat.