szerző:
Eduline

A Minnesota Egyetem tanulmánya szerint a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket be lehet vezetni az iskolai étkeztetésbe, egyetlen feltétele csupán, hogy fokozatosan kerüljön a diákok asztalára az egészséges pékáru.

A teljes kiőrlésű kenyérfélék a kiegyensúlyozott étrend egyik alapkövei, mindazonáltal az iskoláskorúak a legkevésbé hajlandóak a fogyasztásukra. A friss tanulmány szerint az egyetem élelmezés- és táplálkozástudományi karának kutatói megvizsgálták, hogy a tanulók mennyi kenyeret pocsékolnak el, és vajon a teljes kiőrlésű liszt fokozatos bevezetése a sütőipari termékekbe megnöveli-e ezt a mennyiséget.

A tanulmány konkrét étkeztetésről szólt: Amerika-szerte több óvodában és általános iskolában is bevezették az adott tanévre vonatkozóan. A kísérlet során kétféle teljes kiőrlésű lisztet építettek apránként a termékekbe, ám az iskolásoknak egyikkel szemben sem volt kifogása. Ezt követően azt tapasztalták, hogy a diákok mindaddig nem dobáltak ki több kenyeret, amíg a teljes kiőrlésű liszt aránya el nem érte a 70 százalékot.

Len Marquart, a tanulmány egyik szerzője, valamint az egyetem egyik docense szerint, ez azért olyan fontos eredmény, mert azt mutatja, hogy a fokozatosság elvén keresztül könnyebben lehet megközelíteni az egészséges étkeztetést, mely nem csak a szülőknek és az ételszállítóknak fontos, hanem a diákoknak a leginkább.