szerző:
Eduline

Kilencezer új, illetve felújított kollégiumi férőhelyet adtak át a felsőoktatási beruházások keretében az elmúlt másfél évben - közölte az oktatási tárca.

A felsőoktatási intézmények 10 ezer férőhely létesítését célzó diákotthon-bővítési, 20 ezer férőhelyet érintő kollégiumrekonstrukciós, valamint az oktatási infrastruktúra bővítését és korszerűsítését jelentő programokra jelentkezhettek - olvasható a tárca közleményében. 
 Az elmúlt másfél évben a PPP-beruházás keretében 3 új kollégiumot adtak át: Sopronban, a Nyugat-Magyarországi Egyetemen 400, a gödöllői Szent István Egyetemen 464 és a Budapesti Műszaki Főiskolán 400 férőhellyel. 

Tíz felsőoktatási intézményben fejeződtek be a kollégiumi rekonstrukciós munkálatok: a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Debreceni Egyetemen, a Kaposvári Egyetemen, a Miskolci Egyetemen, a Szent István Egyetemen, a Dunaújvárosi Főiskolán, a Nyíregyházi Főiskolán, a Szolnoki Főiskolán, illetve a Tessedik Sámuel Főiskolán. 
Ezekben az intézményekben összesen 7.743 felújított férőhelyet adtak át, egyúttal pedig további 230 új férőhellyel bővült a kollégiumi kapacitás. Így a legtöbb helyen a színvonalas tanuláshoz megfelelő feltételeket tudnak biztosítani: kétágyas, fürdőszobás szobákat, az önálló életre alkalmas körülményeket.
Az elmúlt másfél évben 6 egyetem, illetve főiskola épületeit újították fel, illetve bővítették. Megújultak a Budapesti Corvinus Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, illetve a Berzsenyi Dániel Főiskola, a Budapesti Műszaki Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola, az Eszterházy Károly Főiskola, a Károly Róbert Főiskola, és a Tessedik Sámuel Főiskola egyes épületei.
   
Jelenleg 4 intézményben zajlik kollégiumrekonstrukció: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen, valamint a Veszprémi Pannon Egyetemen. További négy intézménynél hamarosan lezárják a közbeszerzési eljárást, így új beruházások kezdődhetnek a Debreceni Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen, a Semmelweis Egyetemen és a Budapesti Műszaki Főiskolán. A munkák befejezése után 5.805 felújított és 1.872 új kollégiumi férőhelyet adnak majd át.

Forrás: MTI