szerző:
Unyatyinszki György

Mokran János évtizedek óta lelkes túrázó, földrajztanárként az Alföldről folyamatosan a hegyekbe vágyódik. A természet szeretetét diákjainak is igyekszik átadni, akikkel nyaranta több száz kilométeres túrákra indul az Országos Kéktúra útvonalán.

©

Békéscsabáról kevesen gondolnák, hogy a természetjárók szabályos gyűjtőhelye. Számuk gyarapodásáért a legtöbbet talán Mokran János tette, aki 1987 óta földrajz szakos tanár, jelenleg a város evangélikus iskolájában dolgozik - a pedagógussal a Turista Magazin készített interjút és riportot is a közelmúltban. Maga is számolatlan ösvényen haladt már végig, a természet szeretetét szüleinek köszönheti.

1988-ban barátja és kollégája, Szarvas Mátyás invitálásra csatlakozott az első kéktúrás kalandjára, amit diákokkal együtt teljesítettek.

Elmentem hát, és igaza lett, azon a nyáron egy egész életre a kéktúra hatása alá kerültem. Rájöttem, hogy milyen fantasztikus érzés gyerekekkel túrázni, megszerettetni velük ezt az életvitelt, a természetet, a túrázás örömét.

- fogalmazott Mokran, akiről nem túlzás állítani, hogy hivatásává vált, hogy minél több diák megismerhesse a túrázás szépségét.

A diákokkal az egynapos túrák mellett 4-5 napra is, nyaranta 3 hétre is az erdei ösvényekre szegődnek - utóbbi az Országos Kéktúra útvonalát rejti, mely Ausztriánál az Írottkő csúcsától egészen a szlovák-magyar határig, a Nagy-Milicig kanyarog 1100 kilométer hosszan. Jellemzően naponta 20-25 kilométert tesznek meg -bár előfordulnak 35-ös, vagy még hosszabb szakaszok is.

A Kéktúrát jellemzően 10 éves korban kezdik el Mokrannal a tanítványai, megismerve az ország természeti szépségeit, tájait, a helyi kultúrákat. De ez mindössze a felszín, egy értékrendet sajátíthatnak el, mely a természet tiszteletén és szeretetén nyugszik. A napok során a diákok elsajátítják az együttélés szabályait, türelmet, toleranciát tanulnak, nem mellesleg kitartást.

Mokran Jánossal később is találkozhattok az Eduline-on, a 2016-os földrajz érettségi feladatsorát értékeli ki számotokra!