szerző:
Eduline

Egyre közeledik a magyarérettségi napja. Összeírtuk azokat a legfontosabb tanácsokat, amiket érdemes a készülés és az érettségi alatt szem előtt tartanod.

1. Nézd át 2005-től az összes magyarérettségi feladatsort. Bár a kérdések nem ugyanazok lesznek, mint idén, de begyakorolhatod a típusfeladatokat. És a témakörök is időről időre ismétlődnek.

Átmennétek a magyarérettségin, ha ma lenne? Ilyen feladatokat kapnak a diákok

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

2. Mindenkinek van pár rettegett típusfeladata, ami sehogy se megy. A tesztek kitöltése után már látni fogod, mi a te gyengéd. Kezdd el őket begyakorolni. Nehéz lesz, de nincs lehetetlen!

3. Ha célzottan szeretnél készülni a magyarérettségire, ismételd át az elemzési szempontokat. A felkészüléshez szaktanári tanácsokat itt találsz.

4. Megéri átnézni, mi az, amiért levonhatnak pontokat. Ilyen például a csúnya írás, a helyesírási hibák, vagy ha többet írsz a lapra, mint amennyi helyet adnak. Ezek mint pontlevonással járnak, és sok kicsi sokra megy.

A helyesírás gyakorlásához addig is ajánlunk nektek egy remek tesztet:

Ezt a helyesírási tesztet ki kell próbálnotok: le tudjátok írni a szavakat?

Ha már unjátok a munkát vagy a tanulást, frissítsétek fel magatokat egy teszttel.

5. Mikor már a tesztet írod, nagyon figyelmesen olvas el, mi a pontos feladat. Ha rosszul értelmezed, és mást csinálsz, mint amit elvárnak, akkor a megoldásod hiába profi, értéktelen.

6. Az esszéírás a legösszetettebb feladat. Mindenképpen használd hozzá a művet, amiről írsz. Hozz belőle példákat, idézz az egyes részekhez. A bevezetőben pedig pontosan határozd meg, miről fogsz írni.

7. Ha nem megy az egyik kérdés, ne tölts vele sok időt. Haladj tovább, írd meg mihamarabb azokat a feldatokat, amelyekben biztos vagy, hogy legyenek biztosan megszerzett pontjaid. A végén pedig lesz időd visszatérni a nehezebb feladatokhoz.

8. Ha sehogy sem jut eszedbe a biztos válasz, és már mindjárt be kell adni a dolgozatot, érdemes beírnod egy tippet. Nem vonnak le pontot, ha rossz a válasz, és lehet, hogy bejön!

9. Ha írsz piszkozatot, mindenképpen húzd át, amikor már nincs rá szükséged. Abban az esetben, ha nem jelölöd pontosan, hogy mi az, amit végeredménynek szántál, a javító pedagógusnak mindent figyelembe kell vennie, amit leírtál és abban a sorrendben, ahogy a lapon van.

10.Az érettségi dolgozat minden lapjának tetején tüntesd fel a neved és az osztályt (emelt szinten a kódot), különben nem tudsz később panaszt tenni, ha hibát találsz a javításban.


Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. Az érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.